Доступність посилання

ТОП новини

Польща засуджує владу Білорусі за придушення польської меншини


Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив у п’ятницю, що ставлення білоруської влади до білоруських поляків – «невиправданий і скандальний зразок репресій і переслідування».

Міністр закордонних справ Білорусі Сергій Мартинов, який прибув до Варшави з візитом, зі свого боку заперечив, що Мінськ порушив права польської меншини, і заявив, що йдеться про «непорозуміння між двома фракціями» цієї меншини.

Він заявив на прес-конференції зі своїм польським колегою Радославом Сікорським, що його уряд «не хоче втручатися» в це непорозуміння.

Білоруський міністр прибув до Польщі невдовзі після чергового скандалу навколо культурних організацій білоруських поляків, коли в одному з містечок країни влада організувала зміну керівника Польського дому на провладного й передала йому приміщення місцевого об’єднання поляків. Варшава тоді на знак протесту відкликала була для консультацій свого посла з Мінська.

Від 2005 року існує два Союзи поляків Білорусі – провладний, що має підтримку Мінська, і незареєстрований, що його натомість визнає за справжній Польща.

Тоді після закінчення повноважень попереднього керівника на голову Союзу обрали Анжеліку Борис, якою влада Білорусі була незадоволена. Відтак були організовані окремі збори провладної частини Союзу поляків, які обрали іншого голову. Саме ця організація й була визнана білоруською владою; організація ж на чолі з Борис відтоді зазнає всілякого тиску й перешкод.
XS
SM
MD
LG