Доступність посилання

ТОП новини

Масштабна операція проти талібів в Афганістані


Нью-Йорк – Третій день триває в Афганістані наступ американських та коаліційних військ на позиції талібів у провінції Гельманд. Генерал Стенлі МакКрістал, командувач коаліційних сил в Афганістані, назвав цю операцію «визначальною», винятково важливою для успіху війни проти ісламістського руху Талібан. Цей наступ найбільший за весь період війни в Афганістані, яка триває вже дев'ятий рік.

Фронтом для наступу обрано cаме провінцію Гельманд. Це південь Афганістану, де таліби досі, як то кажуть, командували парадом, контролювали територію, центральний уряд там фактично влади не мав. У тій провінції також найбільші плантації опіумного маку, з якого виробляють героїн. Таліби фінансують свою терористичну діяльність прибутками від продажу цього наркотику.

В операції під кодовою назвою «Moshtarak», у перекладі – «Разом», бере участь 15-тисячна армія, що складається здебільшого з американських, британських та афганських військ.

Міністр оборони Афганістану Абдул Рахім Вардак на прес-конференції у Кабулі заявив: «Наша мета у цій операції - не знищити (талібів), наша мета – встановити владу центрального уряду, захистити цивільне населення, гарантувати довготермінову безпеку... жителям регіону і відокремити їх від талібів».

Загинули й цивільні

Дванадцять мирних жителів, з них 10 з однієї родини, загинули у перебігу наступу афганських військ та американської морської піхоти у неділю у місті Марджа, де тримають оборону до тисячі талібів. Американський ракетний комплекс обстрілював їхню позицію, але дві ракети відхилилися на 300 метрів від завданої траєкторії, трапивши у хату. Генерал МакКрістал вибачився перед афганським президентом Хамідом Карзаєм за цей інцидент і заборонив дальше застосування ракетних систем, поки триває розслідування.

«Ми глибоко шкодуємо з приводу трагічної загибелі (мирних людей), – сказав полководець. – Нинішня операція у центрі провінції Гельманд має відновити безпеку й стабільність у цьому життєво важливому регіоні (країни). Ми шкодуємо, що у ході наших спільних зусиль подекуди гинуть невинні люди».

Нині коаліційні сапери знешкоджують численні міни, закладені талібами у місті Марджа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG