Доступність посилання

ТОП новини

Від судів до ініціювання внесення змін до Конституції


Гості: народні депутати Юрій Мірошниченко (Партія регіонів) і Валерій Писаренко (БЮТ).

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Інна Кузнецова: Поки Партія регіонів готується до інавгурації новобраного Президента України, БЮТ має намір оскаржити рішення ЦВК у Київському адмінсуді.

Це зроблено у зв’язку з тим, що, на думку БЮТ, є численні порушення.

Я пропоную для початку послухати короткі слова зі звернення Юлії Тимошенко.

Юлія Тимошенко: Не піти сьогодні до суду – означає здати Україну криміналітету без бою.

Я не буду збирати майдани і не допущу публічних громадянських протистоянь. Україні, як ніколи, потрібні стабільність та спокій.

Ми будемо діяти тільки у правовий спосіб і тільки у суді.

Але я хочу чітко заявити: Янукович ніколи не стане легітимно обраним Президентом України.


- Пане Валерію, то ви у суді вже подали позови?

Валерій Писаренко
Валерій Писаренко:
Ні, сьогодні подаються позови.

- А які перспективи вирішення справ у судах?

Валерій Писаренко: Мені здається, що перспективи повинен оцінювати суд. І саме для цього звертаються до суду.

Тому ми будемо очікувати, що вже рішення суду встановить кінцево той порядок, який зберігався або був під час проведення президентських виборів.

- З чим саме ви йдете до суду? Скільки це скарг? І на які округи?

Валерій Писаренко: Якщо говорити про загальний обсяг, то його сьогодні важко навіть перерахувати, адже сьогодні наша скарга базується на тих проміжних скаргах щодо більше, ніж тисячі дільниць, де були так чи інакше зафіксовані порушення.

Крім того, ми говоримо про те, що ЦВК фактично самоусунулася від того, щоби дати хід розгляду таких скарг на рівні окружних виборчих комісій.

Тому у нас є достатньо підстав для того, щоби говорити, що були порушення під час голосування, і про те, що сьогодні до цього треба більш уважно поставитися.

- Пане Мірошниченко, які перспективи цього всього?
Я не думаю, що можна буде очікувати скасування виборів або призначення третього туру.

Юрій Мірошниченко: По-перше, я хотів би привітати Валерія і висловити йому свою повагу, так само як і Юлії Тимошенко. І не вважаю, що на цих виборах є хтось, хто програв.

І ми поважаємо право наших колег звертатися до суду і звертатися, у встановленому законом порядку, до комісій всіх рівнів. Власне, ми не заперечуємо проти того, щоби всі крапки над «і» були поставлені.

Юрій Мірошниченко
Разом з тим, якщо Ви питаєте мою правову думку, то я не думаю, що можна буде очікувати скасування виборів або призначення третього туру, оскільки цього не передбачає закон.

Мало того, скасування виборів по країні неможливо, оскільки воно може ґрунтуватися тільки на скасуванні виборів спочатку на дільницях, а їх має бути понад 10% або округах. Таких підстав немає і таких рішень судів немає.

Разом з тим я абсолютно впевнений, що ті правники, які сьогодні працюють в команді Тимошенко, сумлінно виконують свою роботу. Вони узагальнюють ті порушення, які є. І з тим, щоби не було у когось спокус в майбутньому якось маніпулювати законом, вони хочуть дійти…

- Реверанс у бік правників Юлії Тимошенко…

Юрій Мірошниченко: Ні, це не реверанс, це реверанс в бік демократії і прав, в тому числі й тієї сторони, котра програла.

- Разом з тим один з Ваших колег з Блоку Литвина Олег Зарубінський сказав про те, що він заявляв про абсолютно безсоромне і нахабне використання адміністративного ресурсу і прямий масовий підкуп виборців ще в першому турі.

Тоді жоден зі штабів до цього не дослухався, а тепер звинувачують одне одного у фальсифікаціях.

Однак він сказав про те, що судова система у нас налаштована так, що люди в мантіях вже настільки гарно навчилися аналізувати ситуацію стосовно того, хто з ким буде після виборів, що вони намагаються уникати загострення ситуацій. Тому, як правило, судові оскарження ні до чого не призводять.

Пане Валерію, зважаючи на таку постановку питання, чи не простіше було б піти з високо піднятою головою просто і сказати: ми залишаємося переможцями, програли, але непереможені?


Валерій Писаренко: Це було б з мого боку ідіотично коментувати саме в такому розрізі.

Ви тільки що дали пряму мову прем’єр-міністра і кандидата в президенти Юлії Тимошенко, яка пояснила, чому вона йде саме цим кроком. Вона прийняла це політичне рішення, і ми повністю займаємося юридичною стороною цього питання.

Але якщо сьогодні говорити про якість та чистоту судової системи, то дійсно є проблеми. І дійсно вже сьогодні ми можемо говорити про те, що реформа судова повинна бути одним із найперших питань, яке буде підняте у стінах парламенту.

Але я не нагнітав би навколо Вищого адміністративного суду будь-яку ситуацію, допоки не розпочнеться і не пройде цей процес судовий.

- Як довго він буде тривати, за законом, з тим, щоби люди знали?

Валерій Писаренко: Мова, я думаю, буде йти…

- 5 днів?
За 5 днів суд не впорається. Це буде щонайменше тижневий термін.

Валерій Писаренко: Я думаю, що, можливо, за 5 днів суд не впорається. Будемо розраховувати, що це буде щонайменше тижневий термін.

- Сьогодні на погоджувальній раді вже говорили про можливості створення нової коаліції, про день інавгурації, там говорили про 25 лютого.

Чи припускаєте Ви, що Партії регіонів не вдасться створити нову коаліцію, і Тимошенко залишиться прем’єр-міністром?


Валерій Писаренко: Я думаю, що це краще запитати у Партії регіонів, за рахунок чого вони збираються створити коаліцію. Це краще Вам пояснить, напевне, пан Мірошниченко.

- Це я у нього запитаю. Я хочу у Вас запитати.

Валерій Писаренко:
Я краще можу говорити про ті факти, які сьогодні є.

Мені здається, що позиція «НУ» сьогодні достатньо ясно була виражена і в заявах Кириленка, і Мартиненка, і інших лідерів всередині «НУ». Вони не збиралися створювати іншу коаліцію.

Якщо говорити про математику цих подій, то дійсно, щоби змінити коаліцію, Партії регіонів потрібно об’єднатися або з БЮТ, або з НУНС. Сьогодні ані перша, ані друга політична сила, про яку я тільки що казав, не висловили бажання змінювати формат коаліції.

Тому для мене це, як і для Вас, залишається таємницею, яку, можливо, в сесійному залі розкриє для нас саме Партія регіонів.

- Пане Мірошниченко, так якщо не вдасться створити нову коаліцію Партії регіонів, чи залишиться Юлія Тимошенко прем’єр-міністром?

Юрій Мірошниченко: Проблем не буде.

- З чим? З прем’єр-міністром Тимошенко чи зі створенням коаліції?

Юрій Мірошниченко: Ні з чим не буде. Я думаю, що і з Тимошенко не буде проблем, і з Партією регіонів, і тим більше з нашою роботою.

Проблема може виникнути в тому випадку, коли ті політичні сили, які сьогодні утворюють парламент, не усвідомлять свою відповідальність перед українським народом.

Справа в тому, що, власне, з виборами президента відбувся й такий референдум довіри до тих програм, які пропонували кожен з кандидатів. Ми вибирали не лише особистість, але й ті зміни, які пропонує той чи інший кандидат.

Янукович зі своєю програмою здобув відносну більшість підтримки громадян.

- Ну, вона дуже відносна, але не абсолютна.
Якщо не буде готовності фракцій, будемо йти на вибори дострокові. То не є трагедія для Партії регіонів.

Юрій Мірошниченко: Я сказав, що відносну більшість.

А так діє демократія. На жаль, немає в демократичних суспільствах 100% підтримки ані політика, ані партії, ані програми. І діє концепція так званої мажоритарної демократії, тобто коли більшість визначає розвиток певних тенденцій суспільства і відповідно формує владу.

Так от, ця програма мала би, відповідно до стандартів демократії, бути в основі діяльності як парламентської більшості, так і уряду.

Враховуючи, що Тимошенко, яка сьогодні представляє уряд і діючу коаліцію, мала би очолити опозицію як другий за впливом політик в країні, то ми й пропонуємо парламенту на базі програми Януковича утворити коаліцію і уряд.

Якщо такої готовності з боку парламентарів не буде…

Ми, до речі, не робимо виключень ні для кого. Єдине, на що зважаємо увагу БЮТ, що вони мали би скласти опозицію, альтернативу владі сьогоднішній, яка буде реалізовувати програму Януковича.

Так от, якщо не буде такої готовності з боку фракцій парламенту, які сьогодні є, то будемо йти на вибори дострокові. І то не є трагедія для Партії регіонів. Я сподіваюся, що й для наших колег…

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG