Доступність посилання

ТОП новини

Синод Сербської православної церкви звільнив косовського єпископа


Владика Артемій, 2007 р.
Владика Артемій, 2007 р.

Белград – Владику Артемія звільнили через фінансові та інші скандали, до яких були причетні його співробітники. Це викликало невдоволення частини віруючих та навіть бійки монахів у Косові.

Косовського ієрарха інші владики та деякі ЗМІ вже кілька років називали самовільним та таким, що своєю поведінкою й своїм багатством погіршує імідж Церкви. Оскільки покійний патріарх Павло більше двох років перебував у лікарні, то не було авторитету, котрий розпочав би канонічний процес. А нещодавно обрали нового патріарха й наразі Синод спроможний ухвалювати правосильні рішення.

Церковна виконавча влада в Сербії складається з п’яти єпископів, очолює її патріарх. Вони провели слідство й дійшли висновку, що косовський владика не контролював діяльність своїх співробітників, котрі порушували закони, брали хабарі та шантажували громадян.

Косовська єпархія минулого року отримала гуманітарну допомогу для сербів у Косові та доходи з інших джерел на суму 25 мільйонів євро. Невідомо на що були витрачені ці кошти. Певна річ, що не витрачав їх владика особисто. Його вина полягає в тому, що він допустив, що справами єпархії керували місцеві політичні діячі й бізнесмени. Синод не раз попереджав владику Артемія, але він довіряв своїм співробітникам. Саме вони спричинили до інцидентів, котрі шокували не лише сербську громадськість.

Шведські миротворці захищають сербів від сербів

У неділю до центрального косовського монастиря Ґрачаниця, де знаходиться й єпископська резиденція, прибув владика Атанасій, якого Синод призначив тимчасовим керівником єпархії. Відразу після літургії до монастиря прибули кілька десятків ченців, які підтримують звільненого єпископа. Виникла бійка. Косовській поліції не вдалося втихомирити пристрасті поки не допомогли їй шведські вояки зі складу міжнародних миротворчих сил. Вперше від 1999 року миротворцям у Косові довелося захищати одних православних сербів від інших православних сербів.

Патріарх Іриней, котрого обрали три тижні тому, сьогодні коротко заявив, що звільнений владика – чесна людина, та що він залишається владикою, але немає права очолювати єпархію. А секретар звільненого ієрарха, архімандрит котрий нібито керував фінансами єпархії та до неї причетних компаній, упродовж вихідних утік до Греції.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG