Доступність посилання

ТОП новини

Скільки коштуватиме ротація президентської команди? Яка галузь оговталася від кризи? Що призвело країну на межу дефолту? (Огляд преси)


Київ – Партія регіонів планує оновити склад уряду ще до інавгурації новообраного президента, стверджує тижневик «Ділова столиця». Однак, перш ніж «звільнити» прем’єра, «регіоналам» варто домовитися про нову більшість у Верховній Раді. І роблять вони це, за інформацією видання, із заповзяттям. Зокрема, кожен депутат з НУ-НС не обділений увагою Партії регіонів. Тим часом, лідер фракції Микола Мартиненко намагається утримати НУ-НС від розвалу, розуміючи, що коли «регіонали» переконають депутатів по одинці, не надавши блоку жодних преференцій і гарантій, на цьому політична історія «Нашої України» може закінчитися. Докладніше про торги і ціну, яку готові заплатити в НУ-НС за коаліцію з «регіоналами» розповідається в статті «Депутатські перегони».

Відхід Віктора Ющенка з посади Президента і прихід нової влади неодмінно призведе до кадрових чисток. За підрахунками газети «Діло», ротація президентської команди обійдеться державі майже у $ 1 млн. Насамперед, йдеться про гроші, котрі повинні отримати в якості матеріальної допомоги чиновники 1 категорії. До них відносяться губернатори, глава Секретаріату Президента, секретар Ради з нацбезпеки та оборони. Загалом же відставка більш світить понад 800 чиновників І-ІІІ категорій .

Українська металургія, яка першою зазнала удару економічної кризи, першою серед галузей стала спинатися на ноги. Як інформує газета «Голос України», на підприємствах відкликали робітників із вимушених відпусток, повернулися до повного робочого тижня замість скороченого й навіть заговорили про підвищення тарифних ставок. Хоча навіть збільшена зарплата не досягає докризового рівня. Експерти видання вважають, що до кінця року провалля між благополучними й проблемними підприємствами галузі стане нездоланним: одні наблизяться до докризового обсягу виробництва, інші припинять існування або отримають нового власника.

Що призвело Україну на межу дефолту? Серед причин, як пише газета «День», популістська діяльність уряду. Стабілізаційний фонд бюджету практично не був сформований. Його наповнення становило лише 12 мільярдів, тоді як планувалося 20 мільярдів. Витратили 10 мільярдів, з яких сім, за даними Рахункової палати, пішли на чисте споживання, тобто на проїдання. Докладніше про це – у статті «Створення чи проїдання».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG