Доступність посилання

ТОП новини

Україна – не Росія, мова – не «язик»


Прага – Чи потрібна Україні друга державна мова? Із обранням на посаду Президента Віктора Януковича, який завжди наполягав, аби російська мова здобула такий статус, це питання виринає знову і знову. Із майже 10 тисяч відвідувачів сайту Радіо Свобода, які відгукнулися на наше опитування про другу державну, близько 7 тисяч виступають проти ініціативи Януковича. Відомий письменник Андрій Курков не вірить, що новообраний Президент ризикне втілити в життя свій намір, бо тоді, каже він, Янукович «затвердить себе як Президент тільки Криму, Донбасу і Луганщини». А перший після проголошення незалежності Президент Леонід Кравчук взагалі вважає: «Якщо запровадити російську державною, то поглиблення розколу України набуде катастрофічного характеру».

Один із відвідувачів нашого сайту написав російською: «Державною мовою має бути лише українська, це не потрібно обговорювати. Вибирати, якою мовою вивчати предмети в школі, – відверта дурня, для цього є школи українські і російські, все решта – надумані теми для дискусій. Зате вивчення російської мови і літератури в школах потрібно, все ж, повернути».

Олена, до якої ми підійшли на одній із вулиць Києва, каже, що дуже погано ставиться до ідеї двох державних мов.

«Я розмовляю українською, російською і не бачу тут ніякої проблеми. Це все надумано, проблему роздувають і це зовсім нікому не потрібно. Це загрожує Україні як незалежній державі. Якщо є держава, то повинна бути мова. Хто хоче тут жити, хай вивчає мову і поважає закони тієї держави, в якій він хоче жити. І не треба нам підсовувати іншу мову, іншу державу», – каже Олена.

Одесит Іван Дроздов затято виступає за другу державну. В листі до редакції він написав: «А чому ні? Кому це зашкодить? Хіба це не свідчитиме про рівноправність мов в Україні? Бо інакше виходить, що країна – незалежна, а люди поділені. Російську мову треба поважати, а не принижувати її всіляко».

«Про це мріяв і Кучма» – Кравчук

Семен Глузман, колишній політв’язень, виконавчий секретар асоціації психіатрів України, вважає, що проблема двох державних мов є штучною.

«Мені здається, що це одна з декількох дуже гострих штучних проблем, які свідомо педалюють політики України. Чим менше вони б втручались у це, тим краще, комфортабельніше було б жити і україномовним, і російськомовним. Це штучна проблема», – заявив в ефірі Радіо Свобода Семен Глузман.

Із відомим правозахисником погоджується перший після проголошення незалежності Президент України Леонід Кравчук. Але при цьому він пропонує заглянути трішки у недавнє минуле.

«В історії цього питання важливо знати, що це мрія не тільки Януковича. Це була мрія і Кучми. Він також йшов на вибори Президента з пропозицією запровадити другу державну мову, а саме – російську. Це питання завжди порушується лідерами тоді, коли вони хочуть використати східний і південний електорат для того, щоб пройти чи то до парламенту, чи в президенти чи ще кудись – невідомо куди. Тому це питання є ситуативним, надуманим у даному разі. Я вважаю, що Хартія європейських мов і десята стаття Конституції України цілком повно забезпечують розвиток мов національних меншин», – сказав пан Кравчук для Радіо Свобода.

За його словами, «державна мова – це питання політичне і воно неминуче призведе до ще більшого поглиблення розколу України».

Спершу треба серйозно допомогти українській мові...

Треба думати не про другу державну, а про те, як не втратити мову українську, каже Леонід Кравчук.

«Оскільки українська мова, власне, стає на ноги, оскільки вона сама знаходиться в стані дуже нерозвиненому (якщо брати за справжніми критеріями розвитку і значенням української мови), то їй треба допомогти дуже і дуже серйозно. Якщо ми підемо на те, що запровадимо другу державну, то весь схід і південь (а вони вже, власне кажучи, мучаться з цією мовою) перейдуть на російську мову і забудуть взагалі, що є друга державна мова. Вони ж не ставлять питання про дві мови. Вони хочуть російську мову державною, щоб тільки перейти на російську і забути про українську. І це все буде штучно, призведе до занепаду ще більшого української мови в східних і південних регіонах. Ми будемо мати дві України. Одна буде говорити українською, друга – російською. Поглиблення розколу набуде катастрофічного характеру. Тому я проти другої державної мови», – так обґрунтував свою точку зору Леонід Кравчук.

Він сумнівається, що новообраний Президент Янукович зможе втілити у життя свою ідею. І взагалі, продовжує Кравчук, «я не вірю, що це можливо, тому що обов’язково потрібно мати 300 голосів у парламенті, щоб внести цю зміну до Конституції».

Кравчука обурює поведінка політиків: «Вони (я маю на увазі і Януковича, і Кучму, і інших східних політиків) обдурюють український народ, обдурюють нахабно, безвідповідально. І не несуть за це потім ніякої кари – моральної навіть. Це реальний факт».

«Дві державні мови свідчили б, що Янукович – Президент Криму, Донбасу і Луганщини» – Курков

Андрій Курков
Відомий письменник Андрій Курков також сумнівається, що ініціатива про дві державні мови стане реальністю.

«І не думаю також, що є така необхідність робити російську другою державною. Достатньо буде ратифікувати Європейську хартію з мов національних меншин, і можна зробити російську регіональною мовою – в Криму, на Донбасі, Луганщині. Цього, я думаю, буде достатньо, щоб вибити оті постійні козирі в політичній кампанії Януковича. Я не думаю, що хтось збирається реально змінити з цього приводу Конституцію...», – каже Курков.

«Але такі спроби, очевидно, будуть?», – запитали ми письменника.

«Якщо такі спроби будуть, то лише для того, щоб показати виборцям сходу і півдня України, що Янукович намагається виконати свою обіцянку. Насправді, єдина проблема, яка існує на Сході і на Заході – це указ, чи то Президента, чи міністерства освіти про здачу тестів у школах через рік-два лише українською мовою. Це справді може створити напруженість і додати ще голосів тим, хто захищає російську. Але, в принципі, для того, щоб представники нацменшин здавали тести рідною мовою, не потрібно ухвалювати кримсько-татарську мову як державну, або російську як державну.

Я певен, що Янукович нічого такого робити не буде. Пропагандистські якісь заходи можуть бути, але запроваджувати російську як державну він не буде, тому що він тим самим себе затвердить як Президент тільки Криму, Донбасу і Луганщини», – вважає Курков.

«Абсолютна більшість російськомовних – лише за державну українську мову» – професор Масенко

Професор Лариса Масенко
Лариса Масенко, соціолінгвіст, професор Києво-Могилянської академії, розповіла Радіо Свобода, що їй доводиться проводити мовні дослідження, в тому числі в середовищі російськомовних. За її словами, абсолютна більшість погоджується з тим, що українська має бути єдиною державною мовою. Проблема в тому, переконана професор Масенко, що цією темою спекулюють політики.

Вона також навела висловлювання Валерії Новодворської, відомої російської правозахисниці, про те, що російська мова – цей той ланцюг, який прив’язує Україну до комуністичного минулого. І ми це дуже виразно бачимо, каже професор Масенко.

За її словами, «якщо введуть другу державну, це призведе до дуже великих конфліктів у суспільстві».

А наша слухачка Марина Хорват так пояснила в листі до редакції, чому вона не хоче, щоб російська мова стала другою державною: «Я особисто знаю багато росіян, які чудово знають українську мову. Але вони просто не хочуть по-українськи розмовляти. Думаю, що це з лінощів, із байдужості. Мені чомусь здалося, що і Янукович хоче запровадити другу російську лише тому, що йому зручніше, комфортніше розмовляти на «языке». І справді, коли він розмовляє по-українськи, він якось дуже напружується, зразу видно, що це не та мова, яку він міг би назвати рідною».

Що й казати, «Україна – не Росія». Та й мова – зовсім не «язик».
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG