Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт Лівії та Швейцарії зробив заручником весь «шенґен»


Лівійський лідер Муаммар Каддафі, 2005 р.
Лівійський лідер Муаммар Каддафі, 2005 р.

Брюссель – Дипломатична криза між Лівією та Швейцарією триває вже майже два роки. Протистояння розпочалося, коли у 2008 році швейцарська влада затримала за бешкетування сина лівійського лідера Муаммара Каддафі. І хоча лівійця невдовзі відпустили, гнів офіційного Тріполі не вщухає донині. А декілька днів тому, заручницею цього конфлікту стала вся Шенґенська зона. Через рішення Швейцарії Лівія припинила видачу віз усім громадянам Євросоюзу, а також Норвегії та Ісландії.

Загострення сталося після того, як нещодавно Швейцарія знову розгнівала лівійських лідерів. У Женеві склали «чорний список» із 188 громадян цієї північноафриканської країни, яким заборонили в’їзд на свою територію. З огляду на те, що Швейцарія з 2008 року є членом Шенґенської зони, ці лівійські «персони нон-ґрата», серед яких є й лідери країни, не мають права подорожувати й рештою держав «шенґену».

Відповідь Тріполі не забарилася: всім громадянам Євросоюзу, Швейцарії, Норвегії та Ісландії – від туристів і до політиків та дипломатів – одразу заборонили в’їзд до цієї країни.

Частина держав Європейської співдружності, особливо ті, що мають тісні економічні стосунки із Лівією, одразу почали тиснути на швейцарців, аби ті відмінили свій список «нев’їздних лівійців».

«Швейцарії слід було проконсультуватися рештою шенґену» – Фраттіні

Міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні в інтерв’ю одному із європейських каналів заявив, що Швейцарія зробила заручниками конфлікту всі країни-члени Шенґенської зони.

«Швейцарія не повинна використовувати «шенґен» для досягнення цілей, які до цього не мають жодного стосунку, – заявив голова італійського зовнішньополітичного відомства. – Швейцарія – нова країна у цій зоні. Перед тим, як ухвалювати рішення, що можуть мати наслідки для інших країн, які не мають жодних проблем із Лівією, їй слід було проконсультуватися. Але вона цього не зробила».

Рим також порекомендував швейцарським та лівійським лідерам з’ясувати стосунки у двосторонньому порядку.

Тим часом, надходять звістки про те, що громадяни багатьох європейських країн страждають через швейцарсько-лівійський візовий конфлікт. Як заявила прес-служба міністерства закордонних справ Франції, семеро її громадян вислали на батьківщину одразу по прильоту до Лівії.

Європейські установи Брюсселя також приєдналися до пошуку шляхів розв’язання цієї проблеми.

«Комісія робить все можливе, – заявляє представник Єврокомісії Мікеле Черконе. – Ми намагаємося якомога більше полегшити зв’язки та сам пошук рішення на дипломатичному рівні. Всі євроустанови беруть участь у цьому процесі. Переконаний, що ми спроможемося на те, аби знайти вихід. Звичайно ж, за умови, що всі зацікавлені сторони виявлять волю, аби досягти цієї мети, базованої на взаємній згоді та компромісі».

Рішення шукають, але Женева позиції не змінює

У четвер швейцарський міністр закордонних справ Мішлін Кальмі-Ре зустрілася зі своїм іспанським колегою Міґелем Моратіносом. Проте, «сухі» та небагатослівні заяви цього представника іспанського головування в ЄС, зроблені після зустрічі, свідчать про те, що Швейцарія не хоче змінювати своєї позиції.

А тим часом, пошуки політичного та дипломатичного рішення візової проблеми тривають і в Женеві, і в Тріполі, і, звичайно ж, в інституціях Європейського Союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG