Доступність посилання

ТОП новини

Битва за Кабмін: БЮТ намагається завдати превентивного удару


Київ – Боротьба за прем’єрське крісло вступає у вирішальну стадію. Блок Юлії Тимошенко наполягає на негайному розгляді проекту постанови про відставку Кабінету Міністрів, внесеного Партією регіонів. Для цього БЮТ ініціює позачергове засідання парламенту. Натомість Партія регіонів наполягає на тому, аби розгляд питання відбувся вже після інавгурації новообраного Президента.

У відповідь на ініціативу Партії регіонів відправити уряд у відставку, прихильники Юлії Тимошенко зажадали негайного розгляду цього питання. Для цього вони ініціювали позачергову сесію Верховної Ради, яка б мала відбутися напередодні інавгурації новообраного Президента.

«Найнебезпечніше сьогодні – це невизначеність у владі, – заявив перший віце-прем’єр Олександр Турчинов. – Саме тому Блок Юлії Тимошенко, фракція нашого блоку в парламенті наполягає на негайному розгляді цього питання, і для цього внесла 150 підписів, щоб цей проект був розглянутий не пізніше, ніж у середу». (Інавгурація призначена на четвер.)

Проте, як повідомив перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін, їм відмовили у проведенні позачергової сесії через неналежно оформлені документи.

Парламентське роздоріжжя

Значна кількість депутатів намагається уникнути дострокових парламентських виборів. Натомість ситуація зі створенням нової коаліції чи існуванням чинної залишається наразі невизначеною. За таких умов багато депутатів та депутатських груп ще не визначилися щодо того – чи голосувати їм за відставку прем’єра. Зокрема, за словами депутата-«нашоукраїнця» Андрія Парубія, невизначеною щодо відставки уряду залишається позиція депутатської групи «За Україну!», до якої він належить.

«Чи наша група проголосує за недовіру урядові, чи ні – на сьогодні говорити складно, – каже він. – Скликання позачергової сесії БЮТ і Партія регіонів перетворили в інструмент політичних інтриг. Тому я негативно ставлюся до того, що виключно через політичні мотиви скликаються позачергові сесії. Бо це ж додаткове навантаження на бюджет».

На думку експертів, «бютівцям» важливо розглянути питання про відставку уряду доти, доки в парламенті немає визначеності щодо нової коаліції. Як вважає політолог Віталій Кулик, зараз голосів за відставку чинного прем’єра може й не набратися.

«Тому вона зараз хоче провалити розгляд питання про свою відставку, – каже експерт. – Щоби до наступної сесії питання відставки більше не порушувалося. Тобто, отримати певний ресурс часу. З іншого боку, «регіонали» вважають, що після інавгурації зміцніють їхні позиції у Верховній Раді. Тоді вдасться знайти переконливі аргументи для фракції НУНС. А до інавгурації такої певності немає».

Регіонали виголосили весь список

Тим часом, у Партії регіонів вже визначилися із колом нових кандидатів на посаду голови уряду. Віктор Янукович назвав Миколу Азарова, Сергія Тігіпка та Арсенія Яценюка. Проте «регіонали» вважають, що питання про відставку уряду має розглядатися вже після інавгурації Віктора Януковича.

Ініціативу БЮТ про дострокову сесію «регіонали» розцінили як спробу Юлії Тимошенко привернути до себе увагу з метою маніпулювання громадською думкою і закликали її подати у відставку. Проте Юлія Тимошенко раніше заявила, що у відставку подавати не збирається.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG