Доступність посилання

ТОП новини

Москва: після Ющенка приходить час розчарувань у Януковичеві (світова преса)


Прага – Низка світових видань аналізує перші міжнародні ініціативи українського Президента Віктора Януковича та його візит до Брюсселя, котрий відкриває міжнародні тури нового творця української зовнішньої політики. Оглядачі наголошують, що новий Президент України вже у Брюсселі заявив про головні пріоритети зовнішньої політики Києва – це євроінтеграція та вирівнювання стосунків із Росією. Під євроінтеграцією Янукович розуміє укладення договору про асоціацію України з ЄС, що включає зону вільної торгівлі та скасування візового режиму для українців із перспективою майбутнього членства України в ЄС. Щодо Росії, то першими кроками команди Януковича будуть намагання вирішити складні газові стосунки з Москвою та стабілізувати газовий транзит із Росії до Європи. Чимало експертів вважає, що розчарування у Януковичеві чекає насамперед Москву, бо прагматизм його політики не дозволить Росії значно посилити свій вплив на Україну.

«Файненшел Таймз» інформує, що під час свого першого міжнародного візиту до Брюсселя Віктор Янукович обговорює такі важливі для України теми, як укладення упродовж року договору про асоціацію України з ЄС, що включає в себе зону вільної торгівлі, але не передбачає ще повного членства в Євросоюзі для Києва у найближчі роки. Хоча, як зауважує «Файненшел Таймз», Європарламент ухвалив у день інавгурації Віктора Януковича в Києві резолюцію , в який визнає право України на членство в ЄС. Тут також наголошується з посиланнями на дипломатів у Брюсселі: «Україна потребує 20 років, щоб досягнути стабілізації, перетворень в економіці, зміцнення безпеки і управління. На сьогодні ж – це ще досить вразлива демократія». Брюссель сподівається, як стверджує «Файненшел Таймз», що Україна при Януковичеві вирівняє стосунки з Росією, і це не буде заважати зближенню Києва з Європою. Тут також із надією розглядають пропозицію нового Президента України щодо спільного з Європою та Росією газового консорціуму у справі української ГТС. Лондонське видання прогнозує, що питання безвізового режиму для України Брюссель розглядатиме у плані створення своєрідної часової (дорожньої) карти для поступового вирішення цієї проблеми, і наголошує, що на сьогодні деякі країни ЄС, особливо Німеччина, категорично проти скасування віз для українців і мотивують це насамперед загрозою напливу в Європу злочинних елементів із України.

«Вашингтон Пост» наголошує на деяких суттєвих акцентах першого міжнародного візиту Президента України Віктора Януковича до Брюсселя. Газета зауважує тут, що «Москва ймовірніше, ніж Захід, буде розчарована у своїх сподіваннях на Віктора Януковича, перемогу якого в Росії вітали, ніби власну». Розчарування, як цитує американська газета експертів, чекають Москву щодо її планів повного контролю за українською ГТС, а також щодо повного контролю над українською економікою. «Вашингтон Пост» упевнена, що Захід переконає Януковича у необхідності продовжити співпрацю з НАТО, а також здійснення економічних реформ, котрі б відкрили західне кредитування для ураженою кризою української економіки. Американська газета прогнозує, що найважчою проблемою для команди Віктора Януковича буде реформування газового сектору і пошук нових газових домовленостей із Росією. Тут також ідеться про ймовірні труднощі урядових контактів Києва та Москви, особливо після того, як російський прем’єр-міністр Володимир Путін зробив низку політичних реверансів перед українськими виборами на адресу Юлії Тимошенко. «Вашингтон Пост» також цитує тут експертів, як підтверджують версію, що українські олігархи просто не дозволять Вікторові Януковичу «кинути Україну в ведмедячі лапи Росії», бо їх цікавлять перш за все західні ринки й вони мають страхи щодо російської конкуренції, яка стала негативним фактором для українських олігархів у останні п’ять років.

Російська «Нєзавісімая ґазета» вважає, що перший візит Януковича до Брюсселя для обговорення європейських перспектив України є випередженням вирішення проблем із Москвою і першою помилкою нового Президента України на його посаді. Тут також наголошується, що за одним із опитувань останніх днів більшість опитаних українців, понад 60 відсотків, вважає, що першим для Віктора Януковича мав бути візит до Росії, яка є найреальнішою силою у вирішенні українських економічних проблем. «Нєзавісімая ґазета» також висловлює сумніви в успішності нової газової стратегії Януковича і в тому, що Росія піде тут хоча б на мізерні поступки. Хоча, як інформує газета, сторони, і Київ, і Москва, мають у наступних переговорах кожна свої козирі та інтереси.

Чеська «Лідове новіни» цитує слова Віктора Януковича, сказані ним у понеділок у Брюсселі, що «ключовим для України пріоритетом є європейська інтеграція» і що він розуміє, «чого хоче від нас Європа: реформ». «Ми готові вирішувати ключові проблеми, хоча є тут реалістами», – наголосив український Президент. Чеське видання також наголошує, що Брюссель сподівається на рішучі дії нового Президента вдома для вирішення бюджетних проблем і продовження співпраці з МВФ. А також, як зауважує «Лідове новіни», голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу висловив сподівання на успішне вирішення Києвом транзитних газових проблем шляхом реформування газового ринку і створення українсько-російсько-європейського газового консорціуму для стабілізації роботи української ГТС.

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG