Доступність посилання

ТОП новини

Президент Янукович шукатиме у Брюсселі місце Україні між Сходом і Заходом?


Брюссель – Перший візит нового Президента України до неофіційної столиці Євросоюзу трактують по-різному. Одні кажуть: «спочатку до Європи, бо з нею важче домовитися». Інші переконують у намірах Віктора Януковича «стерти» зі своєї особи «проросійський імідж». А що думають у самій європейській спільноті про перше турне Президента України? Та й чи слід чекати вагомих політичних сигналів від брюссельського візиту Віктора Януковича?

Через три дні після вступу на посаду Президент Віктор Янукович їде до Брюсселя. З огляду на це голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу зазначає, що «цим візитом Янукович хоче надіслати Європі чіткий сигнал». Йдеться про сприйняття ЄС українським лідером як головного партнера України.

«Янукович – прагматичний політик, який зробить все найкраще, щоб також втримати традицію з Європою, а не лише із Росією, – сказав у інтерв’ю Радіо Свобода Пйотр-Мацей Качинський, експерт із брюссельського Центру досліджень європейської політики. – Ми більше не маємо ситуації 2004 року, коли був «проєвропейський Ющенко» та «проросійський Янукович». Сьогодні все набагато складніше. Янукович тепер ні проєвропейський, ні проросійський. Він – проукраїнський».

Брюссельський експерт переконаний, що темою візиту номер один буде доказ зацікавленості України у продовженні діалогу із Євросоюзом про поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі.

«Януковичеві потрібні обидва партнери – і ЄС, і Росія» – французький експерт

Директор брюссельського відділу Французького інституту міжнародних відносин Сюзанн Ніс, коментуючи візит Президента Януковича, висловила думку, що «у Президента Януковича немає іншого виходу, окрім того, щоб знайти Україні місце між Сходом та Заходом».

«Йому потрібні обидва партнери, і це він підтвердив своєю ідеєю тристороннього (включно із Росією, газотранспортного) консорціуму», – вважає Сюзанн Ніс.

У важливості європейського напрямку в політиці Януковича переконаний і аналітик із шведського Інституту зовнішніх стосунків Якуб Свенцицький.

«Із моменту перемоги на виборах Янукович надіслав декілька сигналів, що свідчать про важливість «європейського зв’язку» в його політиці. Тож його перший закордонний візит до Брюсселя перед Москвою – це добрий знак. Тому, скажімо, надання Україні безвізового режиму могло б стати одним із найважливіших сигналів західного світу для того, щоб вплинути на ситуацію в самій Україні та наблизити її до Європи», – зазначає Якуб Свенцицький.

Проте «дорожньої карти» щодо безвізових подорожей українців до держав «шенгену» поки що чекати не слід, переконують представники деяких дипломатичних кіл Євросоюзу. Попри те, що візове питання обговорювалося на останній зустрічі європейських міністрів закордонних справ, у Брюсселі Янукович вочевидь не отримає жодних обіцянок, окрім дружніх заяв, вважають політологи.

Управління Україною має змінити стиль

Насичена протокольними зустрічами програма візиту Януковича включає переговори із головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, президентом Європейської ради Германом Ван Ромпеєм та керівником Європарламенту Єжи Бузеком.

А з чим, власне, прийде український Президент на ці зустрічі?

Сюзанн Ніс із Французького інституту міжнародних відносин, відповідаючи на це запитання, сказала: «Янукович представить свій план щодо поваги до низки правил, щоб отримати доступ до європейської та міжнародної підтримки. Донині угоди, підписані урядом Тимошенко чи Президентом Ющенком, розбігалися із ділом».

«До того ж це – візит-ознайомлення із намірами, – вважає французький політолог. – Очевидно, нам слід чекати тристороннього співробітництва, значно потужнішого, ніж дотепер. Найсуттєвіше нині для України – засвідчити, що управління державою змінює стиль, стає більш передбачуваним, на відміну від попередніх років».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG