Доступність посилання

ТОП новини

США і новий Президент України


Нью-Йорк – Як у Сполучених Штатах сприймають нового Президента України? Для свого першого державного візиту Віктор Янукович обрав не Москву, а Брюссель, штаб-квартиру Європейського Союзу. У Вашингтоні на цю поїздку дивляться як на своєрідний жест у бік Заходу.

Коментатори зауважують, що іще в період передвиборчої кампанії Віктор Янукович намагався позбутися репутації слухняного союзника Москви. Тоді дехто вважав, що заяви Януковича відносно європейської орієнтації – не більше, ніж піар. Отож, подорож наступного понеділка до Брюсселя, а не до Москви, на думку Кліффорда Ліві, оглядача газети The New York Times, є як практичним кроком, так і символічним.

Цей візит мусить показати, що новий Президент не має наміру ставати васалом Кремля. Можливо також, каже Ліві, що це спроба завоювати симпатії тих, хто на виборах голосував за Юлію Тимошенко, а це здебільшого мешканці західних областей України. Коментар Ліві опубліковано під заголовком: «Своєю першою (закордонною) поїздкою новий лідер України ставить Європу попереду Росії».

Інший впливовий оглядач, Білл Кристолл, редактор консервативного журналу The Weekly Standard, зауважує, що за президентства Віктора Ющенка Європу тривалий час турбувала політична нестабільність в Україні, тим більше, що Україна посідає потужну виробничу економіку і через її систему трубопроводів надходить до Європи російський газ.

Минулого тижня Янукович у статті в газеті The Wall Street Journal запевнив американський діловий світ у тому, що він як Президент «відданий ідеї інтеграції європейських цінностей в Україну», і заявив: «Ми – народ з європейською ідентичністю, але ми також маємо історичні, культурні та економічні зв’язки з Росією».

Погляд із Вашингтона на майбутнє американсько-українських взаємин

Американські оглядачі насамперед звертають увагу на те, що президент США Барак Обама по телефону привітав Віктора Януковича з перемогою ще 11 лютого, тобто за три дні перед тим, як Центральна виборча комісія у Києві офіційно цю перемогу визнала. Привітання Обами розглядають як позитивну оцінку демократичного й прозорого проведення виборів, зокрема, той факт, що голосувало 67 відсотків виборців – досить високий показник.

На конференції у Вашингтоні Деймон Вілсон, віце-президент неурядової, але впливової «Атлантичної ради», зауважив, що з геополітичної перспективи Україна нині на роздоріжжі і мусить вирішити, як і куди прямувати. «(Україна) є і може стати переконливим прикладом у регіоні, якому потрібен приклад успіху демократії та ринкової економіки», – зазначає Вілсон. Для Вашингтона, на його думку, також важливо бачити, як за Януковича розвиватимуться відносини України з Грузією та економічні взаємини із Європою й Росією.

Цікаво, що у Києві Ганна Герман, відома як речниця Януковича, заявила, що держсекретар США Гілларі Клінтон упродовж наступних трьох місяців має прибути з візитом до столиці України. Цілком можливо, що так і станеться, але офіційно поки що ані на веб-сайті держдепартаменту, ані на сайті Білого дому нема згадок про плани візиту пані Клінтон до Києва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG