Доступність посилання

ТОП новини

Караджич називає війну сербів у Боснії «священною»


Радован Караджич у Гаазькому трибуналі 1 березня
Радован Караджич у Гаазькому трибуналі 1 березня

Прага – Лідер боснійських сербів часів війни у Боснії й Герцеґовині Радован Караджич відкидає звинувачення у найбільших злочинах із часів Другої світової війни. Караджич, якого звинувачують у геноциді щодо босняків і боснійських хорватів, заявляє, що війна початку 90-х років минулого століття була «справедливою і священною».

Колишній лідер боснійських сербів, якого звинувачують у тому, що він очолював кампанію знищення босняків-мусульман, сьогодні виступив на свій захист у Гаазькому трибуналі.

«Я захищу нашу націю і її справу, яка є справедливою і святою. Я зможу захистити і себе і нашу націю, бо в нас є добрі аргументи», – заявив Радован Караджич.

Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії в Гаазі висунув звинувачення Караджичеві за одинадцятьма пунктами. Серед них злочини проти людяності, включно з двома звинуваченнями у геноциді, який, на думку звинувачення, стався між 1992 та 1995 роками під час боснійської війни.

Якщо Караджича визнають винним, йому загрожує довічне ув’язнення. Але він відкидає усі звинувачення.

Караджич хоче довести право сербів на війну

У суді він заявив, що у своєму захисті доведе, що мусульмани-босняки переслідували боснійських сербів протягом останніх 500 років. «Я стою тут перед вами не лише для того, щоб захистити простого смертного, яким я є, але для того, щоб захистити велич маленької нації в Боснії-Герцеґовині, яка страждала протягом 500 років», – заявив він.

Караджич проігнорував відкриття судового процесу чотири місяці тому, чим викликав його затримку. Нині, щоб уникнути подібної проблеми, суд примусово призначив захисника для Караджича, британського адвоката Річарда Гарвея. Він представлятиме Караджича, якщо той захоче знову заблокувати процес.

Однак Караджич і далі заявляє, що боронитиме себе сам. «Ми маємо добрі докази. Якщо мені дадуть достатньо часу, щоб підготувати свій захист, я це зроблю, і це піде нам на користь. Єдине, що я тут очікую отримати, – це достатньо можливостей для того, щоб представити свою справу відповідно, щоб показати суть речей і те, що досі ще не відомо і не усвідомлено», – сказав Караджич.

Перші виступи свідків із боку звинувачення призначені на середу, 3 березня.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG