Доступність посилання

ТОП новини

Повінь має початися за три тижні, але її ще можна знешкодити – Турчинов


Із третьої декади березня може початися повінь у центрі та на півночі України – такі прогнози Гідрометцентру та Укрводгоспу оприлюднив у понеділок віце-прем’єр Олександр Турчинов.

«Безпрецедентна кількість опадів цієї зими може призвести до складної ситуації з повінню та руйнування льоду на річках. Ще маємо час. Але треба не чекати, а мінімізувати загрозу», – закликав Турчинов урядовців та голів областей на селекторній нараді з протидії повені.

За дорученням уряду енергетики мають знизити рівень водосховищ на Дніпрі, щоб вони змогли вмістити ще 12 кубічних кілометрів води, а кожна область – розчистити водопропускні споруди. Щоправда, держава винна підприємствам, які їх розчищають, більш ніж 8 мільйонів гривень.

На півночі України вже виникають крижані затори на річках, у верхів’ях Дністра вони вже підняли воду на 4 метри. Їх розчищають 26 вибухотехнічних бригад МНС.

Тим часом рівень Дінця, Дунаю та інших річок на півдні вже наблизився до небезпечного. Найбільша ж небезпека повені цієї весни – у Житомирській, Миколаївській, Кіровоградській, Дніпропетровській областях. Затопити може й деякі райони Києва та Чернігова, міста Луцьк, Ізмаїл та Чорнобиль, повідомив міністр із надзвичайних ситуацій Володимир Шандра.
XS
SM
MD
LG