Доступність посилання

ТОП новини

Закони про росiйську мову будуть ухваленi найближчим часом – Янукович


Президент України Віктор Янукович і президент Росії Дмитро Медведєв. Моксва, 5 березня 2010 року
Президент України Віктор Янукович і президент Росії Дмитро Медведєв. Моксва, 5 березня 2010 року

Віктор Янукович перебуває з першим офіційним візитом у Росії на посаді Президента України. Першу закордонну поїздку Янукович на посту глави держави здійснив у понеділок до Брюсселя. Президент Росії Дмитро Медведєв висловив сподівання, що з обранням нового Президента в Українi «чорна смуга» у вiдносинах мiж двома державами закiнчиться.

Президент України Віктор Янукович обіцяє, що найближчим часом в Україні будуть ухвалені закони про захист прав російськомовного населення. Про це глава Української держави заявив сьогодні після зустрічі зі своїм російським колегою Дмитром Медведєвим у Кремлі.

«Я впевнений у тому, що український народ мудрий, так само, як і російський, і люди в Україні розуміють, що треба створювати комфортні умови для людей всіх національностей, які проживають на території України», – сказав Янукович.

При цьому він наголосив, що йдеться про численне російськомовне населення. Президент нагадав, що Україна давно ратифікувала Європейську хартію про регіональні мови або мови меншин, але за цей час не були ухвалені відповідні закони.

Водночас президент Росії заявив, що в цій країні найближчим часом з’явиться «один-два» цифрових телеканали, що здійснюватимуть мовлення українською. Медведєв уточнив, що «це буде пакетом, яким зможе скористатися найширше представництво української діаспори і всі, хто захоче отримувати інформацію в Росії українською мовою».

За словами Медведєва, Росія повинна не лише стежити за станом російської мови в інших країнах, але й робити все можливе для розвитку мов сусідів у самій Росії.

У вересні 2009 року Віктор Янукович заявляв, що має намір домагатися визнання російської мови другою державною у разі перемоги на виборах Президента.

Питання газу Янукович і Медведєв планують доручити урядам


Президент Віктор Янукович і його російський колега Дмитро Медведєв мають намір доручити урядам України й Росії обговорити співпрацю в газовій сфері. Про це заявив Медведєв після зустрічі з Януковичем у Москві.

«Що стосується співпраці в газовій сфері, то в нас є угоди й контракти, але ми домовилися про те, що ми дамо доручення урядам і міністрам вступити в повноформатні відносини й обговорити співпрацю в енергетичній сфері як у газовому напрямі, так і за іншими енергетичними питаннями», – сказав він.

За словами Медведєва, співпраця двох країн у цьому питанні може принести «користь двом народам» і залучити довгострокові інвестиції у відповідні спільні проекти.

Водночас, як повідомив мiнiстр енергетики Росії Сергiй Шматко, на зустрiчi Дмитра Медведєва та Вiктора Януковича не порушувалася тема цiни на газ.

«Це питання не обговорювалося, i воно обговорюватиметься, можливо, за нового складу уряду України», – сказав Шматко.

Ще ранiше як кандидат на посаду Президента України Янукович заявив про те, що має намiр iнiцiювати створення газотранспортного консорцiуму з реконструкцiї та експлуатацiї української газотранспортної системи.

Рiшення щодо Чорноморського флоту має враховувати інтереси України й Росiї – Янукович

Президент Віктор Янукович заявляє, що питання перебування Чорноморського флоту Росії на території України мають погоджувати президенти обох країн. Про це він сказав після зустрічі з президентом Росії Дмитром Медведєвим у Москві.

«Історія цього питання давня. І завжди з цього питання домовлялися окремо Президенти двох країн. І це з розумінням сприймалося і народом України, і Росії. Думаю, що й зараз буде так само», – наголосив він.

Янукович зазначив, що розуміє складність вирішення цього питання, та висловив переконання, що незабаром вихід із ситуації, який би влаштував і Україну, й Росію, буде знайдений.

Янукович, будучи кандидатом на Президента, допустив можливість продовження перебування Чорноморського флоту Росії в Криму після 2017 року на умовах збільшення орендної плати.

Москва готова допомагати Києву в «Групі восьми» і міжнародних організаціях

Росiя зацiкавлена у стабiльнiй Українi i готова пiдтримувати її iнтереси на рiзних мiжнародних форумах, заявив президент Росії Дмитро Медведєв.

«Звiсно, ми зацiкавленi в тому, щоб українська економiка розвивалася як слiд i щоб на територiї такої близької нам держави зберiгалася полiтична стабільність», – сказав Медведєв.

За його словами, для того, щоб була «нормальна економiчна спiвпраця», Москва готова допомагати в пiдтримцi українських iнтересiв на рiзних мiжнародних майданчиках.

Зокрема, як заявив Медведєв, ці майданчики – це «Група восьми», «Група двадцяти» й мiжнародні фiнансові органiзацiї.

Янукович обіцяє визначитися щодо нагородження Бандери й Шухевича до 9 травня

Президент України Віктор Янукович має намір визначитися з долею указів колишнього глави держави Віктора Ющенка про присвоєння звань Героя України лідеру Організації українських націоналістів Степанові Бандері й головнокомандувачу Української повстанської армії Роману Шухевичу до 9 травня.

«Є певний правовий i полiтичний процес, Україна його проходить. I це рiшення буде ухвалене до Дня Перемоги», – заявив Янукович у Москвi пiсля переговорiв iз президентом Росії Дмитром Медведєвим.

Вiн наголосив, що укази Ющенка «не сприймаються нi в Українi, нi в Європi».

За словами Януковича, Європарламент закликав скасувати це рiшення екс-Президента України.

22 січня Президент Віктор Ющенко присвоїв звання Героя України лідерові Організації українських націоналістів Степану Бандері. А головнокомандувачу УПА Романові Шухевичу Ющенко присвоїв звання Героя ще в 2007 році.

Європейський парламент у своїй нещодавній резолюції щодо України розкритикував рішення колишнього Президента щодо нагородження Бандери.

Україна й Росія домовилися про спільне святкування Дня Перемоги

9 травня в усіх містах-героях України відбудуться військові паради. Про це повідомив Президент Віктор Янукович після зустрічі зі своїм російським колегою Дмитром Медведєвим.

За словами Януковича, під час переговорів досягнута домовленість про святкування 65-річчя дня Перемоги на території Росії і України. «У нас є спільне розуміння, що святкування Дня Перемоги має бути спільним», – сказав глава держави.

Янукович зауважив, що святкові заходи будуть синхронізовані.

Крім того, Президент України повідомив, що напередодні 9 травня він перебуватиме в Москві, а безпосередньо в день святкування 65-річчя Перемоги – в Києві.

Зi свого боку, президент Росії пiдтримав iдею про синхронiзацiю допомоги ветеранам з боку Росiї та України. «Я повнiстю пiдтримую Президента України. Ми повиннi подумати над тим, яким чином синхронiзувати пiдтримку ветеранiв, тому що цi люди проливали свою кров за спiльну тодi країну, i вони гiднi нашої найближчої уваги», – заявив Медведєв.

Вiн наголосив, що 65-рiччя Перемоги – «спiльне, дуже серйозне свято». «Це свято, яке нас об’єднує i, сподiваюся, об’єднуватиме завжди», – заявив Медведєв.

Янукович очiкує якiсних змiн у вiдносинах України та Росiї

Президент України Вiктор Янукович очiкує якiсних змiн у вiдносинах України та Росiї, а однiєю зi своїх цiлей на посадi глави української держави бачить необхiднiсть наздогнати Росію у соцiально-економiчному розвитку.

«Як своє завдання я бачу, щоб вiдносини Росiї й України зробили крутий поворот у правильному напрямку i щоб ми виконали те завдання, про яке мрiють народи України й Росiї», – сказав український Президент на зустрiчi у Москві з російським колегою Дмитром Медведєвим.

За словами Януковича, необхідно використовувати потенцiал, який є в росiйсько-українських вiдносинах, зокрема традицiйнi зв’язки мiж економiками двох країн у промисловому секторi.

«Україна завжди була житницею, i, маючи такий потенцiал в економiцi, ми сподiваємося, що використовуватимемо всi сильнi сторони, якi є в економiках Росiї та України, особливо в цей складний перiод фiнансово-економiчної кризи», – заявив Президент України.

Він зауважив, що Україна могла б використовувати росiйський досвiд у цiй сферi, оскiльки перiод стабiльностi в росiйськiй економiцi допомiг подолати перший удар свiтової фiнансово-економiчної кризи.

«Росiя трохи просунулася вперед, i моє завдання, в хорошому сенсi слова, наздогнати Росiю, пiдтягти рiвень життя, пенсiйного забезпечення, соцiальних умов до росiйського рiвня, тому що ми живемо поряд, люди мiж собою спiлкуються i знають умови життя сусідів», – сказав глава держави.

Янукович також наголосив, що обов’язково виправдає сподівання багатьох українців і покращить відносини з Російською Федерацією. «І вони ніколи не будуть такими, якими були останні п’ять років», – пообіцяв він.

Медведєв: за Януковича «чорна смуга» у відносинах з Україною має закінчитися

Президент Росії Дмитро Медведєв висловив сподівання, що з обранням нового Президента в Українi «чорна смуга» у вiдносинах мiж двома державами закiнчиться i вони набудуть якiсно нового характеру.

«Сподiваюся, що ту «чорну смугу», яка була у вiдносинах мiж Україною та Росiйською Федерацiєю, з Вашим приходом, Вашою роботою як Президента буде перервано, i ми вийдемо на абсолютно новi умови спiвпрацi», – заявив росiйський президент, вiдкриваючи зустрiч iз нещодавно обраним Президентом України Вiктором Януковичем у форматi «вiч-на-вiч».

«Я дуже розраховую, що з приходом нового Президента України вiдносини мiж нашими країнами набудуть якiсно iншої динамiки, стануть значно ближчими, будуть заснованi на добрих почуттях i прагматизмi, вибудовуватимуться, виходячи з бажання величезної кiлькостi людей, якi живуть у наших країнах, дружити, бути разом, розвивати економiки, вирiшувати великi регiональнi завдання i, кiнець кiнцем, створювати основу для нормального, людського життя величезної кiлькостi громадян Росiї та України», – сказав Медведєв.

Це перший вiзит Януковича до Москви як Президента України.

Першу закордонну поїздку Віктор Янукович на посту глави держави здійснив у понеділок до Брюсселя. У рамках свого першого офіційного візиту до Брюсселя Президент Віктор Янукович провів зустрічі з президентом Європейської ради Германом Ван Ромпеєм, президентом Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу, президентом Європейського парламенту Єжи Бузеком, верховним представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки Катрін Аштон.

********
Медведєв приїде до України в першій половині цього року – Янукович

Президент Росії Дмитро Медведєв відвідає Україну для участі в засіданні українсько-російської міждержавної комісії в першому півріччі цього року. Про це заявив Віктор Янукович після зустрічі з Медведєвим.

«Я сподіваюся, що в ході засідання міждержавної комісії й офіційного візиту в Україну президента Росії в першому півріччі 2010 року ми почнемо на практиці вирішувати наші проблемні питання», – сказав він.

За словами українського Президента, він дасть доручення відповідним міністерствам і відомствам для підготовки засідання комісії.

Медведєв виступив за активізацію роботи українсько-російської міждержавної комісії, створеної в травні 2005 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG