Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція обіцяє ускладнити коаліційні пологи


Київ – Цього тижня в парламенті обіцяють створити нову коаліцію. Очікується, що її створять не лише фракції Партії регіонів, Блоку Литвина та комуністів, але й окремі депутати з НУНС, БЮТ та позафракційні. Поки що достеменно не відомо, за яким принципом ділитимуться місця в новому уряді. Опозиція натомість твердить, що в разі створення коаліції за участю окремих депутатів нова більшість і новий уряд будуть не легітимні. У відповідь опозиціонери погрожують вдатися до радикальних кроків.

Про створення нової коаліції планують оголосити у середу – 10 березня. За словами першого заступника голови фракції партії регіонів Олександра Єфремова, необхідна кількість депутатів вже дали згоду на це.Щоб створити коаліцію за участю не лише фракцій, але й окремих депутатів, наприкінці минулого тижня внесли відповідні зміни до регламенту Верховної Ради.

У фракції БЮТ переконані, що регіонали таким чином обіграли нашоукраїнців. «Недалекоглядним у цій ситуації виявився перш за все Віктор Ющенко, який уклав таємну угоду з регіоналами, – каже депутат-бютівець Андрій Павловський. – Зараз на цей гачок спіймалася фракція НУНС, яка сподівалася, що вони будуть вести тривалі переговори з Партією регіонів, і завдяки тому, що саме фракції утворюють коаліцію – зуміють просунути на посаду прем’єра чи Віктора Ющенка чи Арсенія Яценюка. А Регіони порахували що голосів «Єдиного центру» та голосів зрадників їм достатньо і вони вирішили: якщо можна кинути лохів з «Нашої України», то чому б не кинути?!».

Тим часом, принципи, за якими нова коаліція творитиме уряд, не розголошуються. Через це інформація про перспективи призначення тих чи інших міністрів поки що циркулює на рівні чуток. Деякі з них уже встигли спростувати. Так, депутат-бютівець Антон Яценко спростував інформацію про те, що він начебто лобіює призначення міністром економіки колишнього міністра внутрішніх справ, екс-соціаліста Василя Цушка.

Біля трибуни можуть побитися

БЮТ та частина фракції НУНС наголошують, що новий формат коаліції суперечить Основному закону. Опозиція апелює до роз’яснення Конституційного Суду про те, що до складу коаліції можуть входити лише фракції.

Представник групи «Народної самооборони» з фракції НУНС Юрій Гримчак не виключає, що опозиція може вдатися до різких кроків, протестуючи проти порушення Основного закону. «Можливо, що на наступному тижні ми будемо блокувати парламент, – заявляє депутат. – Я не виключаю цього. Можливо, будемо битися біля трибуни».

Опозиція апелює до подій 2007 року, коли регіонали намагалися, залучивши депутатів з інших фракцій, створити в парламенті конституційну більшість. Тоді Президент Віктор Ющенко розпустив парламент і голосив дострокові вибори. Натомість тепер від Президента Віктора Януковича подібної реакції не очікують. Проте подібний прецедент з розпуском парламенту дасть опозиції додаткові аргументи, щоб говорити про нелегітимність нової коаліції, а відтак і нового уряду.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG