Доступність посилання

ТОП новини

Партія регіонів змінює правила створення коаліції, БЮТ протестує


Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону, який передбачає внесення змін до Регламенту в частині формування коаліції. Зокрема, документ пропонує встановити, що парламентська коаліція формується депутатським фракціями й окремими депутатами.

За даний законопроект проголосували 229 із 287 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Також парламент ухвалив рішення за скороченою процедурою підготувати законопроект до другого читання.

Цей документ на розгляд Верховної Ради винесли депутати-«регіонали».

Чинний Регламент парламенту передбачає, що коалiцiя – це добровiльне об’єднання депутатських фракцiй, сформоване за результатами виборiв i на пiдставi узгоджених полiтичних позицiй.

Раніше Конституційний Суд надав висновок, що до складу коаліції у Верховній Раді можуть входити лише фракції.

«Регіонали» проситимуть КСУ роз’яснити процедуру створення коаліції

Депутати фракцiї Партiї регiонiв звернуться до Конституцiйного Суду з поданням щодо роз’яснення процедури формування коалiцiї у Верховнiй Радi України.

Члени фракцiї Партiї регiонiв збирають пiдписи за направлення подання до КСУ, повідомив депутат фракцiї Владислав Лук’янов.

За його словами, депутати ставлять свої пiдписи на кiлькох примiрниках документiв. Вiдповiдаючи на запитання, чи може це означати, що депутати пiдписуються зараз також за створення коалiцiї, Лук’янов наголосив: «Пiдписи щодо коалiцiї ми ставитимемо пiсля того, як отримаємо рiшення за результатами переговорiв про те, що ми домовилися про створення коаліції».

Депутат не виключив, що вже сьогодні нова коалiцiя може бути створена.

БЮТ планує оскаржити законопроект про зміну процедури формування коаліції

Фракція БЮТ має намір оскаржити у Вищому адміністративному суді та Конституційному Суді України законопроект про зміну процедури формування коаліції. Про це заявив народний депутат Сергій Сас, повідомляє прес-служба БЮТ.

«Партія регіонів намагається порушити закон, щоб створити коаліцію під Януковича», – сказав Сас. За його словами, такий спосіб створення коаліції «неправовий, неконституційний та незаконний».

Водночас, як заявив лідер фракції БЮТ Іван Кириленко, БЮТ розцінює ухвалення в першому читанні змін до Регламенту Верховної Ради, якими дозволяється створювати коаліцію не тільки фракціям, а й окремими народним депутатам, як конституційний переворот.

За словами Кириленка, ще два дні тому демократичну коаліцію розвалили саме через те, що вона не надала списки депутатів, а сьогодні регіонали йдуть тим же самим шляхом і не збираються надавати підписи депутатів фракцій. «Виявляється, що закон має зворотну силу, і списки з підписами вже не вимагаються», – зауважив він.

Кириленко заявив, що в разі ухвалення цього закону в цілому БЮТ звертатиметься до Президента України Віктора Януковича з проханням не підписувати цей документ. «Ми звертатимемося до Президента не підписувати цей закон, який грубо порушує Конституцію», – сказав він.

За словами лідера фракції БЮТ, якщо й надалі буде порушуватися Конституція і закони, то єдиний вихід – це проведення дострокових виборів до парламенту.

Кириленко також запевнив, що фракція БЮТ не блокуватиме роботу парламенту в разі, якщо цей документ все-таки буде підписаний. «Блокувати трибуну, щоб всі звинувачували нас, що ми хапаємося за владу, ми не будемо. Ми будемо апелювати до суспільства», – сказав він.

********
Конституція України у статті 83 визначає: «У Верховній Раді України за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України». Конституційний Суд України 17 вересня 2008 року ухвалив рішення, яким підтвердив, що коаліцію утворюють тільки цілі фракції, а не окремі депутати, і враховується загальна чисельність цих фракцій, а не конкретна кількість їхніх членів, які заявляють про бажання йти в коаліцію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG