Доступність посилання

ТОП новини

Янукович підписав закон, який змінює порядок формування коаліції


Президент Віктор Янукович підписав зміни до закону «Про Регламент Верховної Ради», відповідно до яких парламентську коаліцію формують як фракції, так і окремі депутати.

Як повідомляє прес-служба глави держави, Янукович підписав закон після зустрічі з лідерами парламентських фракцій.

«Треба знайти політичну волю, щоб утворити більшість у Верховній Раді України. І українське суспільство, і наші партнери у світі чекають політичної стабільності в нашій державі. Тому я прошу вас визначитися», – сказав глава держави під час цієї зустрічі.

Янукович вкотре наголосив на важливості якнайшвидшого формування парламентської більшості та дієздатного уряду.

Учора Верховна Рада ухвалила закон, яким внесла зміни до свого Регламенту, що передбачають дозволити формувати коаліцію фракціями й окремими депутатами. За ухвалення цього документа проголосували 235 народних депутатів із 417 зареєстрованих у сесійній залі.

Противники цього закону називають його ухвалення «конституційним заколотом», а прихильники стверджують, що це вихід із політичної кризи.

Янукович заявив що звернеться до КСУ

Раніше сьогодні Віктор Янукович заявив, що має намір просити Конституційний Суд невідкладно розглянути питання про внесення змін до Регламенту Верховної Ради в частині формування коаліції та оприлюднити висновок стосовно легітимності коаліції та уряду, які створюються в нових умовах.

Як повідомила прес-служба Президента, про це йшлося на зустрічі Януковича з послами країн «Групи восьми» та Європейського Союзу. За даними прес-служби, дипломати наголосили на важливості такого рішення.

«Посли підкреслили, що міжнародне співтовариство готове співпрацювати з новим керівництвом України з тим, щоб досягти стабільності і реалізації реформ», – йдеться в повідомленні.

9 березня 68 депутатів Верховної Ради попросили КСУ дати офіційне тлумачення порядку формування парламентської коаліції й статусу позафракційних депутатів.

Ющенко закликав Януковича ветувати зміни до закону про Регламент


Лідер партії «Наша Україна», колишній глава держави Віктор Ющенко звернувся напередодні до Президента Віктора Януковича з листом, в якому наголосив на необхідності накласти вето на зміни до закону «Про Регламент Верховної Ради України».

За повідомленням прес-служби «Нашої України», в листі Ющенко відзначив, що ці зміни передбачають переформування парламентської більшості шляхом коаліції фракцій, а також за рахунок членства у коаліції окремих депутатів Верховної Ради інших політичних сил, що не увійшли в коаліцію фракцій. «Останнє є порушенням імперативної норми Конституції і призведе до нелегітимного формування уряду та його діяльності», – наголосив Ющенко.

Потреби звертатися до Конституційного Суду немає – депутат Ключковський

Юрій Ключковський
Потреби повторно звертатися до Конституційного Суду щодо формування парламентської коаліції немає, заявив в ефірі Радіо Свобода народний депутат з фракції НУНС Юрій Ключковський

«Мабуть тільки лінивий не говорив проте, що зміни до Регламенту суперечать рішенню Конституційного Суду від вересня 2008 року. Там позиція Конституційного суду була дуже чіткою. З моєї точки зору, потреби повторно звертатися до Конституційного Суду немає. Всі відповіді лежать на поверхні. Всі про це знають, однак всі розуміють, що отримати нове рішення з цього приводу Конституційного Суду – це довгий процес, якщо він взагалі не безнадійний. Тому ми приречені жити в умовах дії відверто неконституційного закону», – зауважив Юрій Ключковський.

Верховна Рада України у вівторок ухвалила закон, яким внесла зміни до свого Регламенту, що передбачають дозволити формувати коаліцію фракціями й окремими депутатами. За ухвалення цього документа проголосували 235 народних депутатів із 417 зареєстрованих у сесійній залі.

Противники цього закону називають його ухвалення «конституційним заколотом», а прихильники стверджують, що це вихід із політичної кризи.

НУНС запропонували сьогодні визначитися щодо участі в коаліції – Зварич

Роман Зварич
Фракція «Наша Україна – Народна самооборона» має ухвалити рішення про свою участь у новій парламентській коаліції до кінця цього дня. Про це повідомив член фракції НУНС Роман Зварич після зустрічі депутатів НУНС із представником Партії регіонів Миколою Азаровим.

За його словами, інших пропозицій на цій зустрічі не було.

«Якщо не буде позитивного рішення, зі слів Азарова я зрозумів, що завтра буде сформовано й оголошено коаліцію, і буде винесено його кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра. Це однозначно», – сказав Зварич.

За словами депутата, фракція НУНС проведе своє засідання для розгляду пропозиції Азарова.

У зустрічі з Азаровим брали участь близько 40 депутатів НУНС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG