Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко очолила новостворену опозицію, яка «рятуватиме Україну»


Юлія Тимошенко вітає прихильників під час віча українських патріотів біля пам'ятника Тарасу Шевченку в Києві, 9 березня 2010 року
Юлія Тимошенко вітає прихильників під час віча українських патріотів біля пам'ятника Тарасу Шевченку в Києві, 9 березня 2010 року

Київ – В Україні створена об’єднана демократична опозиція – про це заявила екс-прем’єр Юлія Тимошенко у вівторок на вічі народно-демократичних сил, під пам’ятником Тараса Шевченка у Києві. Учасники віча проголосили Тимошенко лідером опозиції, яка має боротися зі владою Віктора Януковича та відстоювати українські національні інтереси. Проте експерти прогнозують, що ця опозиція не матиме єдності, оскільки частина політиків опонуватимуть і Януковичу, і Тимошенко.

Понад 5 тисяч людей, за даними правоохоронців, зібралися у день 196–ліття від народження Тараса Шевченка, перед пам’ятником Кобзарю у Києві. Очолила зібрання екс-прем’єр-міністр України, лідер БЮТ Юлія Тимошенко. Поклавши квіти до пам’ятника Шевченку, вона заявила, що Україна має об’єднатися у боротьбі з Віктором Януковичем та його оточенням, які, на думку Тимошенко, отримали владу незаконно.

«Для цих людей чужими є українська мова, культура, наші ідеали. Вони обманом забирають національне багатство України. Вірніше, намагаються це зробити. Такої загрози українській державності, як сьогодні, не було від початку незалежності. Але ми для того і є, щоб не дозволити цього!» –наголосила екс-прем’єр.

Опозиція протистоятиме Януковичу й захищатиме національні інтереси – Соболєв

Підтримали Юлію Тимошенко представники «Народної самооборони», Соціал-демократичної та інших партій, опозиційних до чинного Президента. За їхньої ініціативи під час мітингу відбулося віче, учасники якого одноголосно підтримали проект резолюції про створення опозиції, і проголосували за те, щоб її очолила Тимошенко.

Резолюцію віче озвучив лідер партії «Реформи і порядок» Сергій Соболєв.

«До опозиційної боротьби в ім’я України, її незалежності та утвердження європейського шляху закликаємо всі політичні та громадські сили, які поділяють зазначені цінності. Звертаємося до українського народу із закликом протистояти всім можливим діям, які посягатимуть на державність, конституційний лад, демократію та національні цінності України», – йдеться в резолюції віче.

Найближче майбутнє: Янукович виправляє помилки, з’являється «опозиція до опозиції»?


Наскільки ефективною буде така опозиція, залежить від кількох чинників, вважає політолог, директор Агенції моделювання ситуацій Віталій Бала. «Перше – це суб’єктивний фактор, – каже він. – Наскільки озвучені на мітингах ідеї та програмні цілі зможуть об’єднати опозицію. Бо ефективна опозиція не повинна бути розрізненою. Друге – наскільки сприятиме консолідації опозиційних сил діяльність самого Президента Віктора Януковича».

Віталій Бала переконаний, що останні дії нового Президента України Віктора Януковича та його оточення якнайкраще сприяють зміцненню опозиції. Тим часом Янукович відмовляється від частини своїх намірів, які опозиція називає антиукраїнськими. Так, сьогодні у Каневі на могилі Шевченка Президент пообіцяв, що українська мова залишиться єдиною державною.

Окрім того, Тимошенко не зможе бути єдиним опозиційним лідером, переконаний політолог, депутат від НУНС Олесь Доній.

«Тимошенко залишається найхаризматичнішим лідером, центром тяжіння сил, які думають і про опозицію до Януковича, і про свої політичне майбутнє. Але є й політичні сили, які мають власне бачення ситуації, отже не підтримають ні Тимошенко, ні Януковича», – зауважує Доній.

За словами політолога, окремі незаконні дії прибічників Юлії Тимошенко, як-от голосування у Верховній Раді картками відсутніх депутатів, призведуть до того, що частина партій та громадських діячів стануть в опозицію і до Януковича, і до Тимошенко. Втім, Олесь Доній та інші політологи не виключають, що опозиційні сили, які зараз не підтримують Тимошенко, з часом створюватимуть із нею союзи, але радше ситуативні.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG