Доступність посилання

ТОП новини

Нова українська опозиція: багато лідерів і брак єдності


Юлія Тимошенко під час прес-конференції у Києві, 11 березня 2010 року
Юлія Тимошенко під час прес-конференції у Києві, 11 березня 2010 року

Київ – Демократична опозиція контролюватиме кожен крок нової влади, і не дозволить уряду та президентові зрадити національні інтереси, заявила 11 березня журналістам екс-прем’єр та опозиційний лідер Юлія Тимошенко. Тим часом політологи прогнозують, що в Україні діятимуть до п’яти опозицій, які близько року змагатимуться між собою і не зможуть об’єднатися для спільних дій.

Після перемоги Віктора Януковича на виборах Президента в Україні розпочалася узурпація влади в руках окремих фінансово-владних груп, заявила сьогодні журналістам екс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. За її словами, цей процес триває в усіх сферах життя держави, і зупинити його зможе лише сильна опозиція.

«Я не маю сумніву, що Янукович розставить своїх голів районних та обласних адміністрацій, що він намагатиметься відкласти ще не одні вибори. І всю потугу державної машини спрямує на збільшення державних статків свого оточення. Але в той же час ми будемо всіма силами та можливостями боронити демократичний шлях розвитку нашої держави», – пообіцяла екс-голова уряду.

Чи захистить опозиція українські інтереси: наміри і реальність

Юлія Тимошенко запевняє, що її урядова команда передала новому уряду країну з економічним зростанням, без боргів, зі збереженими стратегічними підприємствами, енергетичною системою та родовищами енергоносіїв. За її словами, опозиція контролюватиме, щоби цей потенціал не був втрачений.

«Попереджаю: якщо вони підіймуть руку на «чорну приватизацію», зокрема родовищ нафти і газу – вони матимуть жорстку справу з опозицією. Ми це все тримаємо під контролем. Я разом з командою демократичних сил робитиму все, аби влада не відчула, що може забирати в держави все, що їй подобається. Окрім того, ми пропонуватимемо справді реформаторські законопроекти – тобто, робитимемо все, що робить опозиція в демократичній державі», – заявила Тимошенко.

Чи справді нова українська опозиція буде потужною та дієздатною – прогнози експертів щодо цього дуже стримані. Зокрема, політолог Михайло Погребинський наголошує, що доля опозиції залежить насамперед від стратегії чинної влади.

«Зрозуміло буде все пізніше. Коли визначиться позиція, стратегія Януковича та його уряду. Якщо вони будуть ущемлювати права малого бізнесу, що імовірно – опозиція отримає широку народну підтримку в усіх регіонах. Проте, сьогодні Тимошенко позиціонує себе більше як представника інтересів Західної України, а відтак може втратити частину своїх прихильників, і лідерство в опозиції», – резюмує експерт.

Опозиційному рухові найбільше шкодитиме внутрішня конкуренція – політологи


Михайло Погребинський називає й інших політичних лідерів, які мають відмінне від Тимошенко бачення боротьби з чинною владою, серед яких – Арсеній Яценюк, Віктор Ющенко та Олег Тягнибок. Із тим, що опозицій в Україні буде декілька, погоджується й політолог Кость Бондаренко.

«Українських опозицій буде кілька типів: парламентська – фракції БЮТ та НУНС, позапарламентська – політичні та громадські рухи, які невдоволені новою владою, і хочуть спозиціонувати себе в нових умовах. Серед опозицій буде велика конкуренція щодо того, яка з них є більш дієвою», – зауважує політолог Бондаренко.

Він визнає, що найсильнішим опозиційним лідером залишиться Юлія Тимошенко, і частина невдоволених владою приєднуватимуться до неї. Сама ж Тимошенко заявила, що радо співпрацюватиме з Арсенієм Яценюком та іншими політиками, які опонують чинній владі.

Загалом політологи припускають, що у найближчий рік-півтора об’єднання опозиції та спільних дій проти влади очікувати не варто.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG