Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович узгоджує зміну правил гри із Заходом? (Світова преса)


Прага – Західна преса повідомляє, що новий Президент України перед тим, як підписати зміни внесені парламентом до Регламенту про створення коаліції, спілкувався як із лідерами більшості фракцій Верховної Ради, так і з послами ЄС і країн «Групи восьми». Впливові видання світу вже зауважили, що експерти одностайно оцінюють поправки до Регламенту парламенту України як спірні і вже вдруге неконституційні щодо правил формування коаліції та уряду. Аналітики висловлюють сумніви щодо тривалості і надійності нової коаліції під назвою «Стабільність і реформи».

Польська «Жечпосполіта» наголосила, що схвалення трьома фракціями Верховної Ради України змін до закону про регламент і про нову коаліцію, мається на увазі – Партією регіонів, комуністами і Блоком Литвина, котрі мають у сумі лише 219 мандатів, – було відразу ж не реальним. Тому регіонали знайшли ще 16 голосів від депутатів НУНС і БЮТ. Це відразу ж поставило під сумнів конституційність дій нової влади, адже Конституція дозволяє формувати коаліцію і уряд лише фракціями Верховної Ради, які створені внаслідок парламентських виборів. Польська газета також інформує, що перед підписанням змін до закону про Регламент Ради Віктор Янукович зустрічався не лише з лідерами більшості парламентських фракцій, за виключенням БЮТ, а й з послами ЄС та країн «Групи восьми». «Жечпосполіта» також зауважує, що українська опозиція, яка не є об’єднаною, вже назвала ці кроки Януковича і Партії регіонів «політичним бандитизмом» і «конституційним переворотом».

Впливова лондонська «Файненшел Таймз» не лише веде мову про антиконституційний, «суперечливий закон», зі змінами, проведеними людьми Віктора Януковича у парламенті України, щодо формування коаліції за участі в ній також окремих депутатів, але й наголошує, що лише такий крок дозволяє новій владі нібито заспокоїти виборців, стабілізувати політичну ситуацію та почати наводити лад у зруйнованій економіці. Британське видання цитує аргументи Януковича на підписання ним фактично нових правил гри, які суперечать Конституції, серед яких Президент України називає «бажання віднайти політичне рішення для формування більшості в парламенті» та те, що «і українське суспільство, і наші світові партнери очікують стабільності в нашій країні». «Файненшел Таймз» також наголошує, що «ставши на такий суперечливий шлях, Янукович ризикує посіяти сумніви у законності його коаліції», і додає, що вже нині опозиція охарактеризувала цей крок як «конституційний переворот» і готує скаргу до Конституційного Суду, який раніше вже чітко визначив, що коаліція формується у Верховній Раді лише політичними фракціями.

Відмий американський експерт Владімір Сокор охарактеризував на сторінках аналітичного видання «Джеймзтаун Фаундейшен» так званий «російський поворот» Віктора Януковича і його поїздку до Москви як вимушені і неоковирні дії нового Президента України, котрий виглядав у певні моменти його переговорів із Медведєвим та Путіним, так би мовити, «лежачи на спині», заляканим «агресивним тоном» і тиском з боку російських чільників, котрі прямо закликали Януковича вдатися для покращення стосунків із Кремлем до «сильнодійних засобів», як наголосив на цьому президент Росії Дмитро Медведєв. Владімір Сокор також вважає, що «Москва не поспішатиме стосовно будь-яких рішень у політиці щодо України до формування там парламентської більшості та уряду». Хоча, як стверджує американський аналітик, «Янукович не має жодного популярного і реального мандату в державі для нових політичних ініціатив» і не має можливості оперативно задовольняти примхи Росії щодо будь-яких угод з нею на сьогодні. Сокор також вважає, що Віктор Янукович і його Партія регіонів будуть прискіпливо спостерігати за американською і європейською політикою щодо Росії і робити з цього практичні висновки.

Російська газета «Комерсант» вважає, що, призначаючи главою уряду Миколу Азарова, Партія регіонів відразу ж бере всю відповідальність в країні на себе. Це видання також здивувалося згоді досить популярного в Україні Сергія Тігіпка стати у Азарова віце-прем’єром з економічних питань, бо раніше Тігіпко заявляв, що буде в будь-якому нинішньому уряді лише в ролі прем’єра. «Комерсант» також наголошує, що між опозиційними силами, зокрема, БЮТ і НУНС, немає згоди щодо спільних дій проти нової влади, яка вже встигла на сьогодні «відколоти» від опозиції кілька десятків депутатів парламенту.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG