Доступність посилання

ТОП новини

«Сильний» Тігіпко йде у владу, «фронтовик» Яценюк – в опозицію


Сергій Тігіпко
Сергій Тігіпко

Київ – Сергій Тігіпко та Арсеній Яценюк, які посіли на президентських виборах, відповідно, третє та четверте місця, визначаються зі своєю подальшою політичної кар’єрою. Обом Президент Віктор Янукович запропонував посади в новому уряді. Сергій Тігіпко пропозицію ніби прийняв, Арсеній Яценюк – навпаки – вирішив піти в опозицію і створити свій тіньовий уряд. Політичні експерти вважають, що обом політикам доведеться працювати в дуже непростих умовах.

Із діаметрально протилежними наслідками закінчилися зустрічі Сергія Тігіпка та Арсенія Яценюка з Президентом Віктором Януковичем. Поспілкувавшись із Президентом, Лідер партії «Сильна Україна» Сергій Тігіпко погодився на пропозицію стати керівником економічного блоку в уряді. Про це повідомила прес-служба Президента, проте в прес-службі Сергія Тігіпка цю інформацію Радіо Свобода не підтвердили і не спростували. На думку політолога Володимира Фесенка, така обережність зумовлена, вірогідно, тим, що продовжується дискусія щодо обсягу повноважень.

«Можуть йти торги довкола повноважень Сергія Тігіпка як віце-прем’єра. Взагалі-то, очікується, що в уряді може бути чи то шість, чи то сім віце-прем’єрів. І якщо він за таких умов йде в Кабмін, то може стати суто номінальною фігурою. Тому треба брати достатньо владних повноважень, аби бути реальною політичною і урядовою фігурою», – каже політолог.
У першому турі президентських виборів Сергій Тігіпко набрав 13,05 відсотка голосів виборців, посівши третє місце. З огляду на це, політолог Ігор Жданов вважає, що лідеру «Сильної України» буде непросто працювати в уряді на другорядній посаді.

«Для мене зрозуміло, що будуть певні конфлікти, – каже Ігор Жданов. – От наскільки вони будуть публічними чи не публічними – сказати важко. Зрозуміло, що якийсь перший період ми не будемо бачити публічних конфліктів. Але, я думаю, що в будь-якому разі Сергію Тігіпку доведеться відстоювати власну позицію і самостійно доносити її до людей, якщо він розраховує на подальшу політичну кар’єру незалежно від посад в уряді».

Третій фронт опозиції

Арсеній Яценюк
Натомість депутат-«нашоукраїнець», лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк після розмови з Президентом заявив, що йде в опозицію і починає формування опозиційного уряду. Він вважає, що в рамках коаліції з Партією регіонів, реалізувати свою позицію йому не вдасться.

В опозиційному таборі лідера «Фронту змін» зустріли прохолодно. Заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожемякін заявив, що згідно з регламентом парламентську опозицію творить найбільша фракція, що не входить до складу коаліції. Ініціативу Арсенія Яценюка він назвав спробою створити кишенькову опозицію. А голова депутатської групи «За Україну!» В’ячеслав Кириленко каже, що, залишаючись в опозиції до Віктора Януковича, очолювана ним політична сила не визнає претензії керманичів БЮТ та «Фронту змін» на лідерство.

Політолог Михайло Погребінський вважає, що і Сергій Тігіпко, і Арсеній Яценюк потрапляють у не надто сприятливі умови. «Всім буде важко, хто працює, – каже політичний експерт. – В опозиції працювати багато не треба. Але там треба виборювати своє місце найкращого чи найголовнішого опозиціонера».

На думку Михайла Погребінського, Арсенію Яценюку працюватиметься в опозиції простіше, проте перед Сергієм Тігіпком відкриваються кращі політичні перспективи. Зрештою, в урядовця залишається можливість ефектно піти з посади.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG