Доступність посилання

ТОП новини

Нова коаліція – «Стабільність та реформи»


Народні депутати голосують за створення нової коаліції. 11 березня 2010 року
Народні депутати голосують за створення нової коаліції. 11 березня 2010 року

Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив, що до нової більшості в парламенті увійшли 235 депутатів, «які особистими підписами підтвердили свою згоду стати членами коаліції». Серед них – представники фракцій Партії регіонів, Компартії та блоку Литвина, а також деякі окремі депутати.

«Відповідно до статті 83 Конституції України та статті 61 Регламенту оголошую про сформування та реєстрацію в апараті Верховної Ради коаліції депутатських фракцій «Стабільність і реформи» у Верховній Раді шостого скликання», – оголосив Литвин.

Спікер наголосив, що списки з особистими підписами депутатів, які увійшли в коаліцію, додаються до коаліційної угоди.

Після цього він оголосив перерву у пленарному засіданні. За словами Литвина, під час перерви відбудуться збори коаліції для вирішення питань подальшої роботи.

Напередодні Президент України Вiктор Янукович пiдписав змiни до закону «Про Регламент Верховної Ради», вiдповiдно до яких парламентську коалiцiю формують як фракцiї, так i окремi депутати.

Як повiдомила прес-служба глави держави, Янукович пiдписав закон у середу пiсля зустрiчi з лiдерами парламентських фракцiй.

«Треба знайти політичну волю, щоб утворити більшість у Верховній Раді України. І українське суспільство, і наші партнери у світі чекають політичної стабільності в нашій державі. Тому я прошу вас визначитися», – сказав глава держави під час цієї зустрічі.

Янукович вкотре наголосив на важливості якнайшвидшого формування парламентської більшості та дієздатного уряду.

Екс-президент України Віктор Ющенко та лідер опозиції Юлія Тимошенко вважають процес створення коаліційної більшості нелегітимним.

Президент Янукович має намір просити Конституційний Суд розтлумачити питання створення коаліції, щоб забезпечити легітимність коаліції та нового уряду.

БЮТ попросить ЦВК позбавити мандатів бютівців, що увiйшли до коалiцiї

Блок Юлiї Тимошенко звертатиметься до Центральної виборчої комiсiї з проханням припинити депутатськi повноваження шiстьох депутатiв, що увiйшли до нової парламентської коалiцiї. Про це повідомив перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін.

«Ми будемо діяти за Регламентом і Конституцією. Якщо ми зараз подивимося коаліційну угоду, яку буде оприлюднено через півгодини, і там будуть підписи членів нашої фракції, то ми будемо вважати, що це їхня заява про вихід із фракції. Набуває чинності імперативний мандат. І ми будемо готувати документи в ЦВК для того, щоб ці «тушки» були позбавлені права входити в нашу політичну силу», – сказав Кожем’якін.

За його словами, пiд створенням нової коалiцiї в парламентi пiдписалися депутати фракцiї БЮТ Геннадiй Задирко, Вiталiй Барвiненко, Володимир Каплiєнко, Олег Черпiцький, Iгор Савченко, Юрiй Полунєєв.

Вiдповiдаючи на запитання про те, що формально ЦВК не зможе позбавити повноважень цих депутатiв, оскiльки вони не написали офiцiйної заяви про вихiд iз фракцiї БЮТ, Кожем’якiн наголосив, що це особиста справа цих народних депутатiв, проте, фракцiя виходитиме з норм Конституцiї, Регламенту, i подаватиме вiдповiднi документи до ЦВК. «А тому нехай вони подають до суду i оскаржать цi рішення», – сказав Кожем’якін.

НУНС переходить в опозицiю – лiдер фракцiї

Лiдер фракцiї «Наша Україна – Народна самооборона» Микола Мартиненко заявляє, що його фракцiя переходить в опозицiю до коаліції, створеної у Верховній Раді.

Водночас він не зміг уточнити, чи є це позицією усіх 72 народних депутатів, що входять до складу фракції НУНС.

Мартиненко наголосив, що його фракцiя не має намiру «грати за сценарієм», що передбачає змiни до закону про Регламент, якi змiнюють процедуру створення коалiцiї.

Лідер фракції зауважив, що НУНС не допустить «приватизації опозиції» політичними силами, які також уже оголосили про свою опозиційну діяльність. «Наша мета – не реванш якогось окремо взятого політика, а відстоювання розвитку України», – сказав він.

Коалiцiя пропонує кандидатуру Азарова на посаду прем’єра

Коалiцiя запропонувала кандидатуру Миколи Азарова на посаду прем’єр-мiнiстра України i направила вiдповiдне подання Президентовi Вiктору Януковичу, повiдомив лiдер фракцiї блоку Литвина Iгор Шаров.

«Наразi у Президента вже є це подання вiд коаліції», – додав Шаров. За словами депутата, якщо Президент пiдтримає кандидатуру Азарова, то глава держави має прибути до парламенту, щоб представити кандидатуру глави уряду в сесiйнiй залi.

Шаров наголосив, що в разi призначення прем’єром Азаров пропонуватиме депутатам склад Кабiнету Мiнiстрiв.

Згiдно з Конституцiєю, коалiцiя депутатських фракцiй вносить пропозицiї Президентові України щодо кандидатури голови уряду, а також щодо кандидатур до складу Кабiнету Мiнiстрiв.

Президент, згiдно з Основним Законом, вносить за пропозицiєю коалiцiї подання про призначення Верховною Радою прем’єр-міністра в термiн не пiзнiше, нiж на 15-й день пiсля одержання такої пропозицiї.

Глава держави також вносить до Верховної Ради подання про призначення мiнiстра оборони й мiнiстра закордонних справ.

Президент пропонує Грищенка на посаду голови МЗС, Єжеля – Міноборони

Вiктор Янукович запропонував парламенту призначити на посаду мiнiстра оборони Михайла Єжеля, колишнього командувача Вiйськово-Морських сил України, а на посаду глави Мiнiстерства закордонних справ Костянтина Грищенка – нині посла України в Росії.

Про це глава держави оголосив, виступаючи із трибуни парламенту.

Крім того, Янукович запропонував парламенту звільнити з посади голови СБУ Валентина Наливайченка та призначити на цю посаду Валерія Хорошковського.

Голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко, який перебуває у відпустці, називав прийнятною кандидатуру Хорошковського на посаду керівника спецслужби при Януковичі.

Поки Наливайченко перебуває у відпустці, обов’язки голови СБУ виконує Хорошковський, якого 28 січня 2009 року Президент Віктор Ющенко призначив першим заступником голови СБУ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG