Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні спікер оголосить заяву про створення коаліції – депутат Гриневецький


Київ – Сьогодні у Верховній Раді може бути оголошено про створення нової більшості. Про подробиці Радіо Свобода розпитувало народного депутата від Блоку Литвина Сергія Гриневецького.

– Чи буде сьогодні оголошено про створення коаліції?

– Є всі підстави говорити, що сьогодні на ранковому засіданні голова Верховної ради може оголосити заяву про створення коаліції із трьох фракцій і тих депутатів, які приєдналися. Сьогодні політологи і журналісти цікавляться розподілом портфелів, але не це головне. Головна проблема, як ввести цю державу в правове конституційне поле, як зробити так, щоб створити такий режим, коли самі закони будуть правовими. Щоб поліпшили якість Конституції і якість законів. Вони слабенькі, бо писалися під політичну доцільність.

Та ж сама норма про коаліцію, яка в Конституції. Зрозуміло, що це є плід творчості лівих сил, які завжди хотіли утриматися при владі і написали таку жорстку норму. Хоча було роз’яснення Венеціанської комісії, рішення Парламентської асамблеї Ради Європи, що «ви дурницю робите, ви заганяєте під імперативний мандат». І по великому рахунку загнали під імперативний мандат.

Тому коаліція в наших умовах створюється для одного, щоб внести кандидатуру прем’єр-міністра, щоб була стійка більшість, щоб можна було продуктивно працювати уряду, регіональним і місцевим владам.

– Чи голосуватиме Блок Литвина за кандидатуру Миколи Азарова на посаду прем’єр-міністра?

– Я думаю, що тут нема сумнівів. Скоріш за все саме ця кандидатура буде внесена, і звичайно ми це підтримаємо. Особисто я його знаю, як ефективного державного діяча. Маю досвід роботи з ним безпосередньо в якості першого віце-прем’єра. Коли він був міністром фінансів, а я головою Одеської обласної адміністрації, то було найкомфортніше працювати, тому що була передбачуваність, була чітка робота з державним бюджетом, з планом економічного розвитку. У нас з ним вдвох є досвід виведення держави і чорних списків FATF.

– А на які посади претендує Блок Володимира Литвина?

– Ми можемо претендувати на створення уряду. У нас достатньо фахівців, які можуть забезпечити роботу на будь якій ділянці. Але мова йде про те, що це коаліційна угода і все буде зроблено дозовано. Перша доза – це інформація про створення коаліції, друге – затвердження прем’єр-міністра і далі прем’єр-міністр вноситиме кандидатури. Ми говоритимемо після того, як буде затверджений легітимний прем’єр-міністр. А зараз ще зарано.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG