Доступність посилання

ТОП новини

Новий уряд не здатний на реформи – політолог Таран


Політолог Сергій Таран
Політолог Сергій Таран

Київ – Україна отримала нову владу. У парламенті створили коаліцію «Стабільності та реформ», затвердили нового прем’єр-міністра Миколу Азарова, новий склад Кабінету міністрів та нового голову СБУ. Про перспективи уряду Радіо Свобода говорило політичним експертом Сергієм Тараном.

– Чому Президент Віктор Янукович хотів бачити саме Миколу Азарова на посаді прем’єр-міністра?

– Перше, що рухало Януковичем – це бажання збалансувати різні впливи у своїй Партії регіонів, де зараз існує досить жорстка внутрішня боротьба щодо розподілу посад. Якраз Азаров, який представляє старе крило партії, стоїть між усіма впливами і є відносно нейтральним всередині Партії регіонів. Також Азаров не є тим політиком, який теоретично може кинути виклик Януковичу, як політичний конкурент. Це та людина, яка ніколи не може бути повноцінним конкурентом.

– Яких змін можна очікувати від нового уряду?


– Були достатньо серйозні очікування щодо реформ. Янукович і його оточення не раз говорили, що уряд, який буде створений на базі сумнівної коаліції, має насамперед проводити реформи. Але, якщо ми подивимося на склад нового уряду, то ми побачимо, що там немає тих людей, які асоціюються з реформами, або які коли-небудь їх проводили. Очікування щодо реформ безумовно є, але якщо подивитися на персональний склад, то є певні сумніви щодо цього, оскільки в уряді практично немає жодної людини, яка б ці реформи проводила. Очевидно, що новий уряд, швидше, законсервує ситуацію, і просто технічно виконуватиме свою роль, ставлячи за мету стабілізувати ту ситуацію, яка є.

– Якщо подивитися на персональний склад уряду, то найбільший резонанс викликає кандидатура міністра освіти Дмитра Табачника. Опоненти звинувачують його в антиукраїнських настроях. Сам він це заперечує. Якою буде його політика на посаді міністра освіти?

– Очевидно, він продовжуватиме ту політику, яку проводив завжди і втілювати своє бачення України. Але це буде достатньо складно, оскільки він справді є найодіознішою особистістю і до його діяльності буде прикута достатньо серйозна увага. Мені здається, що це буде та людина, яка найбільше акумулюватиме в собі негатив уряду. За великим рахунком вже зараз це призначення навіть всередині Партії регіонів неоднозначно сприймають. Ганна Герман, достатньо впливова людина в Партії регіонів, похвалилася журналістам, що вона доклала зусиль, щоб його не призначили віце-прем’єром з питань гуманітарної політики. Це є свідченням того, що навіть в Партії регіонів розуміють, наскільки це одіозне призначення. Політика Табачника буде складна, але і увага громадськості та опозиції до його діяльності буде також особлива.

– На вашу думку, що буде з урядом, якщо Конституційний суд визнає незаконним створення коаліції «стабільності і реформ»?

– В цій ситуації найлогічніший крок – це розпуск парламенту, нові вибори і після цього новий уряд. Це можливий сценарій, хоча на сьогодні він виглядає трохи фантастично. Оскільки все таки, здається, Партія регіонів розуміє, що Конституційний суд може стати на її бік. Оскільки вони вже давно почали працювати з суддями Конституційного суду на тему скасування Конституційної реформи, яка була проведена в 2005 році ще за часів Ющенка. Напевно, що в Партії регіонів є позитивні очікування щодо Конституційного суду, інакше вони б не проводили ці сумнівні зміни до регламенту. З іншого боку, персонально для Януковича, можливо, дострокові вибори і не були б такими страшними. Оскільки, в цьому разі він мав би вирішальний вплив на формування списку Партії регіонів. І новий склад депутатів Партії регіонів був би набагато керованішим, ніж той, який є зараз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG