Доступність посилання

ТОП новини

ЄС обговорює плани порятунку Греції


Прага – Європейські міністри фінансів обговорюють плани порятунку Греції на той випадок, якщо ця країна не зможе розплатитися зі своїми боргами. Такі плани вперше обговорюються в Євросоюзі після того, як одинадцять років тому 16 країн ЄС ухвалили спільну валюту, євро. Згідно з повідомленнями, країни єврозони обіцяють допомогти Греції, але виключають можливість викупу боргів, бо це заборонено спільними правилами.

Переговори і консультації щодо Греції тривали кілька тижнів, і лише зараз міністри фінансів країн єврозони ухвалили конкретний план. На зустрічі, що проходила в понеділок, було узгоджено, що для Греції можуть зробити партнери по ЄС, а що ця країна повинна зробити самотужки.

Деталі цього плану, який далі обговорюватимуть міністри фінансів із усіх країн ЄС, а не лише з єврозони, не розголошують, але повідомляють, що країни, котрі мають спільну валюту, можливо, нададуть або багатосторонні, або двосторонні кредити за вищими ставками, ніж звичайно. Таким чином ЄС намагається показати, що він не заохочує безвідповідальну фінансову політику. Греція має великий дефіцит бюджету, а її державний борг перевищує валовий національний продукт.

Разом з тим, фінансові чільники Євросоюзу намагаються наголосити, що вони не вірять у те, що на Грецію очікує дефолт. Цю позицію висловив прем’єр-міністр Люксембургу Жан Клод Юнкер. «Послання до ринку полягає не в тому, що Греція отримає підтримку в будь-якому випадку. Греція отримає підтримку, якщо вона її потребуватиме. Ми не думаємо, що це станеться, але ми маємо обговорити інструменти», – зауважив Юнкер.

Греція важлива, але євро важливіше

Грецький уряд, який уже почав діяти, оголосив плани скорочення дефіциту бюджету на 4 відсотки – до 8,7 відсотка. Загалом, Греція має виплатити лише в квітні-травні близько 20 мільярдів євро. Приблизно половину з цих грошей Греція має знайти на ринку, в іншому випадку допомагати їй доведеться за рахунок платників податків з інших країн.

Дискусію про Грецію на цьому ще не завершено. За словами речника німецького уряду, Німеччина не очікує остаточного рішення до самміту ЄС наступного тижня. Німеччина, котра є найбільшою економікою Європи, і яка була б основою для будь-якої допомоги Греції, не поспішає відкривати гаманець доти, доки не переконається, що Афіни почати заощаджувати.

Євросоюз занепокоєний тим, що дефолт в Греції може негативно вплинути на спільну валюту та довіру інвесторів до інших країн, що набрали великі борги, таких як Іспанія чи Португалія. Євро вже втратив 10 відсотків вартості по відношенню до долара у порівнянні з листопадом минулого року.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG