Доступність посилання

ТОП новини

Європейські міністри тиснуть на Грецію, але деталей стабілізації «зони євро» не розголошують


Голова групи країн євро Жан-Клод Юнкер під час прес-конференції у Брюсселі, 16 лютого 2010 року
Голова групи країн євро Жан-Клод Юнкер під час прес-конференції у Брюсселі, 16 лютого 2010 року

Брюссель – Європейські міністри з питань економіки тиснуть на Грецію, аби вона скоротила свої витрати. Сьогодні на зустрічі представники урядів країн ЄС та, зокрема, фінансові міністри «зони євро» підтримали програму суворої економії для суттєвого зменшення грецького бюджетного дефіциту. Якщо ця програма не дасть бажаних результатів, то для стабілізації економіки Афінам запропонують додаткові заходи.

Голова групи країн євро Жан-Клод Юнкер заявив, що задіювати якісь особливі механізми для покращення атмосфери в грецькій економіці поки що немає потреби. Він вважає, що ринки, які сумніваються у спроможності Греції подолати кризу, помиляються.

Програма стабілізації грецької економіки, що, так би мовити, погрузла у кризовому болоті, включає цілу низку доволі суворих умов. До кінця цього року дефіцит бюджету греки зобов’язані скоротити на 4 відсотки. Для цього зменшують зарплати державних службовців, скасовують премії. Поряд із цим, грецький уряд зобов’язався збільшити податки на нафтопродукти, алкогольні напої та тютюн.

Розпливчаті формулювання

Передбачалося, що європейські міністри економіки та фінансів, зустрівшись у Брюсселі, обговорюватимуть конкретні інструменти, що мають задіюватися, коли одна із країн єврозони постає на межі дефолту – саме того, що наразі переживає Греція.

Проте, замість цього, представники урядів Європейського Союзу, як і лідери співдружності, що збиралися минулого тижня на саміт, тільки повторювали розпливчате формулювання: мовляв, «наразі йдеться про рішучі та скоординовані дії всієї «єврозони», і тільки, якщо на те буде потреба».

Самим грецьким лідерам дали один місяць, аби довести, що програма суворих заощаджень дієздатна.

«Через місяць, у середині березня Європейська комісія знову перевірить ситуацію і ми побачимо, чи треба вживати додаткові заходи, – каже представниця іспанського головування у Раді Євросоюзу Елена Салґадо. – Ми повністю підтримуємо Грецію, але деталей (цієї підтримки) ми не надавали і не маємо наміру цього робити».

Єврокомісія, що виконує роль координатора та контролера, вже наступного тижня надішле до Афін своїх представників та експертів для нагляду за перебігом нововведень та реструктуризації державного бюджету Греції.

Олі Ренн: Уроки кризи – у необхідності більшого контролю

Тим часом, «грецька проблема» стала доказом того, що «єврозона» та й, загалом, весь Європейський Союз не убезпечені від можливих «непередбачуваних сюрпризів».

«Суттєвий та вирішальний урок, що нам дала ця криза, полягає в тому, що ми негайно потребуємо ширшого та глибшого нагляду за національною політикою у сфері економіки країн єврозони, – констатує єврокомісар з питань економіки та монетарної політики Олі Ренн. – Це надало б нам можливість виявляти на ранній стадії та долати розбалансування для того, аби краще зберігати макрофінансову стабільність у зоні євро».

«Загалом, щодо Греції існує декілька можливих шляхів», – повідомила французький міністр економіки Крістін Лаґард, при цьому, як і всі інші міністри, не вдаючись у деталі.

Тим часом навіть подібні нечіткі заяви представників Євросоюзу про підтримку Греції позитивно відобразилися на фінансових ринках: курс євро відносно долара дещо зріс.

Цікаво, що донині представники Греції не вимагали жодної фінансової підтримки, хоча їх європейські партнери заявляли про свою готовність «простягнути грекам руку допомоги».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG