Доступність посилання

ТОП новини

Меркель не проти вилучення порушників дисципліни з єврозони


Німеччина – Країнам, які не дотримуються фіскальної дисципліни, в майбутньому може бути дуже незатишно в європейському валютному союзі. Точніше, їх можуть попросити вийти з єврозони. Принаймні Анґела Меркель, канцлер Німеччини, країни, що вважається найбільшим народним господарством ЄС, не виключила запровадження саме такого правила.

Наразі фактично не можливо позбавити ту чи іншу країну членства в єврозоні. Передбачені лише штрафні санкції для тих, хто порушує стабілізаційний пакт.

Однак грецька криза продемонструвала, що правила можна просто ігнорувати. Упродовж років Афіни приховували справжній обсяг своєї державної заборгованості.

Виключення з єврозони як крайній захід


Щоб у майбутньому подібне не повторювалося і не ставило під загрозу стабільність спільної європейської валюти, канцлер Німеччини Анґела Меркель вирішила порушити табу. Вона запропонувала виставляти за двері єврозони затятих порушників фіскальної дисципліни.

Виступаючи цього тижня в Бундестазі, глава німецького уряду, зокрема, заявила: «У майбутньому ми повинні внести таке положення до угоди, яке б дозволяло, як останній захід, позбавляти країну членства в єврозоні. Це стосувалося б тих країн, які знову й знову впродовж тривалого часу порушують критерії. Інакше співпраця з цими країнами неможлива».

Меркель не одна з такою вимогою. Минулого тижня федеральний міністр фінансів Німеччини Вольфґанґ Шойбле в інтерв’ю газеті Financial Times теж висловився за запровадження подібного правила. Така різка позиція обох німецьких політиків може сприяти початку нової епохи в історії спільної європейської валюти, вважають оглядачі.

Греція хоче залишатися з євро


Безпосередньо Греції ще ніхто не пригрозив позбавленням членства в єврозоні, але її прем’єр-міністр Йоргос Папандреу про всяк випадок заявив, що його країна не збирається виходити з європейського валютноого союзу. «Імовірність того, що Греція полишить єврозону, рівна нулеві», – сказав Папандреу в Брюсселі після зустрічі з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу.

Тепер Греція намагається за допомогою радикальної програми заощадження нарешті взяти під контроль свої фінансові проблеми. Європейські міністри фінансів працюють над пакетом порятунку для Афін на випадок, якщо там не зможуть самостійно погасити борги.

Меркель під час свого виступу в Бундестазі спробувала натиснути на гальма й застерегла від занадто швидкої фінансової допомоги з боку ЄС. На її думку, Греція потребує стійкої стабільності. Глава німецького уряду порадила звернутися до Міжнародного валютного фонду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG