Доступність посилання

ТОП новини

Добкін несподівано для багатьох очолив харківську ОДА


Михайло Добкін
Михайло Добкін

Харків – Новим головою Харківської облдержадміністрації став дотеперішній одіозний міський голова Харкова Михайло Добкін. Його в п’ятницю офіційно представив активу області віце-прем'єр Володимир Семиноженко. Раніше Добкін заявляв, що його влаштовує робота міського голови, і керувати всією Харківщиною він не хоче. Тепер каже, що рішення Президента не коментуватиме.

Михайло Добкін переміг на виборах харківського міського голови 2006 року. За цей час прославився не лише на всю Україну, а й на увесь світ: ролик про те, як Добкін записував передвиборне звернення до харків'ян побив рекорди перегляду в інтернеті.

За чотири роки головування у місті Добкіна більше критикували, ніж підтримували. Йому закидають невдалу реформу житлово-комунального господарства, обвинувачують у розвалі міського електротранспорту та «дерибані» землі. Серед плюсів діяльності Добкіна визнають створення ним боєздатної команди, здатної ефективно впроваджувати не завжди популярні рішення.

Виконує, а не коментує

Президентський указ про призначення Добкіна головою обласної державної адміністрації для багатьох став несподіванкою. Після відставки Арсена Авакова, в крісло керівника області ЗМІ вже «подумки» садили народного депутата Дмитра Шенцева, який очолював передвиборний штаб Віктора Януковича і в обох турах показав кращий результат, аніж Добкін, що керував штабом міським.

Натомість вже вчора, коли почалися кадрові звільнення, Добкін відбув до Києва, а секретар міської ради підписав розпорядження про скликання позачергової сесії, Харків заговорив про ймовірне повернення міського голови вже в новому статусі. Хоча раніше Добкін запевняв, що його влаштовує нинішня робота і керувати всією областю він не погодиться. На запитання чому змінив позицію новий голова Харківщини відповів так: «Я рішення Президента не коментую, а виконую».

«Харківські» проти «донецьких»

Призначення саме Михайла Добкіна головою обласної адміністрації експерти пов'язують із відсутністю відповідного адміністративного та господарського досвіду в його основного конкурента Дмитра Шенцева, а також інтересами місцевих бізнес-груп.

«Можливо це пов'язано із Табачником. Адже у Шенцева імідж такий, знаєте, радикала, русофіла, і дещо українофоба, – каже харківський політолог Олександр Романюк. – Можливо не захотіли ще раз підставлятися. Але мені здається, що харківська бізнес-еліта, що пов'язана з Партією регіонів, просто не захотіла «чужинця», бо прийшли б донецькі і почався б перерозподіл фінансових потоків та лобіювання донецьких структур».

Бізнесмен та народний депутат-«бютівець» Олександр Фельдман в одному з інтерв'ю вже заявив, що Михайло Добкін – найкращий варіант із усіх претендентів на посаду голови обласної адміністрації.

До наступних місцевих виборів виконувати обов'язки міського голови Харкова, згідно із Законом «Про місцеве самоврядування», буде секретар міськради Геннадій Кернес. Переповнений емоціями він насилу розпочав промову на урочистому засіданні в Будинку рад. Скупу чоловічу сльозу, що ледь не скотилася по щоці, Кернес пояснив радістю за Михайла Добкіна, «людину, яка отримала таку високу довіру від Президента».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG