Доступність посилання

ТОП новини

«Нашоукраїнці» складають «тест на Табачника»


Віра Ульянченко
Віра Ульянченко

Київ – Призначення чоловіка голови політради «Нашої України» Віри Ульянченко заступником міністра освіти спричинило внутрішню кризу в партії, очолюваній екс-президентом Віктором Ющенком. Частина партійців вимагає відставки Віри Ульянченко з посади, а деякі на знак протесту залишили цю політичну силу. Вони вважають неприйнятним той факт, що чоловік другої особи в партії є заступником міністра, відставки якого «Наша Україна» вимагає.

Інформація про те, що Віктор Івченко – чоловік голови ради «Нашої України» Віри Ульянченко – призначений заступником міністра освіти й науки Дмитра Табачника, обурила багатьох членів партії. Адже «нашоукраїнці» вимагають відставки міністра, якого звинувачують в антиукраїнських висловлюваннях.

На знак протесту проти такого призначення «Нашу Україну» залишив член політради і голова молодіжної організації Степан Барна. «Мені, як депутату Тернопільської обласної ради, зовсім не комфортно перебувати в політичній силі, яка розглядає можливість коаліції з Партією регіонів, – пояснює він свій демарш. – Або розглядає можливість якихось ситуативних кадрових призначень в уряді Азарова-Януковича. Тут говорити вже нема про що».

У свою чергу на офіційному сайті «Нашої України» оприлюднена інформація, що вихід Степана Барни з партії «немає нічого спільного із призначенням у Міністерстві освіти».

Ющенка кличуть до керівництва – не почесного, а реального

Сама Віра Ульянченко заявляє, що, попри призначення чоловіка, вимагає відставки Дмитра Табачника з посади. Проте деякі її однопартійці занепокоєнні ситуацією і вимагають обговорити її на політраді. Призначення чоловіка Віри Ульянченко заступником одіозного міністра обговорюють і на засіданнях обласних організацій «Нашої України». Зокрема, про це говорили у львівському осередку.

«Є пропозиція, щоб Ющенко безпосередньо очолив партію, адже досі він почесний голова, – розповідає про результати обговорення член політради «Нашої України», народний депутат Андрій Парубій. – Є також рекомендація, змінивши структуру партії, запровадити систему заступників, де б кожен відповідав за певний напрямок діяльності».

За словами Парубія, питання про відставку Ульянченко львівські «нашоукраїнці» не порушували, хоча «звучали від деяких членів партії з того приводу питання».

Ульянченко розчарувала ідейних


Відомий своєю критичною позицією щодо внутрішньопартійного життя «нашоукраїнець» Євген Червоненко не бачить серйозної проблеми у призначенні чоловіка Віри Ульянченко заступником Дмитра Табачника. Проте він зауважує, що непослідовність справді є однією з серйозних проблем для цієї політичної сили.

«У «Нашої України» є набагато більше проблем, щоб зберегтися, – каже Євген Червоненко. – Просто це стало останньою краплею для багатьох, хто залишився вірним ідеї, саме ідеї».

«Регіонали» зваблюють угодовців посадами

Політолог Кость Бондаренко вважає, що це призначення може спричинити до поступового перетікання партії в систему нової влади.
«Насправді, «Наша Україна» не є сьогодні відверто опозиційною, – каже політолог. – Враховуючи, що в цій партії є багато людей, які стоять на угодовських позиціях, то це призначення стало для них сигналом з боку Партії регіонів».
Тим часом, як рядові партійці, так і члени політради кажуть, що позиція лідера «Нашої України» Віктора Ющенка щодо призначення чоловіка Віри Ульянченко заступником міністра освіти залишається для них невідомою.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG