Доступність посилання

ТОП новини

Комiтет Україна-ЄС виступає за швидке запровадження безвізового режиму


Депутати Європейського парламенту i Верховної Ради закликають Європейську комiсiю i уряд України визначитися з позицiями стосовно можливої розробки «дорожньої карти» щодо запровадження безвiзового режиму мiж Києвом i Брюсселем якомога швидше. Такий заклик мiститься у заключнiй заявi й рекомендацiях, схвалених у Брюсселi пiсля закiнчення 14-го засідання Комітету міжпарламентської співпраці Україна-ЄС.

У документi також мiститься рекомендацiя щодо необхiдностi розширення зони малого прикордонного руху мiж ЄС та сусiднiми країнами, зокрема Україною – з 30 до 50 кілометрів.

У частинi документа, де йдеться про полiтичну асоцiацiю та економiчну iнтеграцiю мiж Україною i ЄС, депутати Європарламенту та Верховної Ради закликали нове керiвництво України завершити процес приєднання Києва до європейської спiльноти i ухвалити нове законодавство щодо внутрiшнього газового ринку.

Сторони також наголосили на необхiдностi продовжувати реформування внутрiшнього ринку електрики та iнших енергетичних секторiв, щоб вiдповiдати європейським стандартам.

Говорячи про пiдсумки засiдання, спiвголова з європейської сторони Павел Коваль заявив, що найголовнiше, що з’явилася можливiсть скасувати вiзовий режим мiж Україною та ЄС. «Я думаю, що це хороша новина для всiх українських громадян, якi мають довго чекати на вiзу», – сказав вiн.

Зі свого боку, спiвголова з української сторони Борис Тарасюк повiдомив, що депутати домовилися пiдготувати промiжну доповiдь, в якiй буде двi частини – доповiдь Європарламенту i Верховної Ради.

«Ми погодилися, що головна вiдповiдь на наявну проблему у вiзовiй полiтицi – це впровадження безвiзового режиму для українських громадян. I тому пiдготовка «дорожньої карти» – це пункт до цiєї мети», – наголосив Тарасюк.

Водночас він висловив занепокоєння у зв’язку з тим, що у Верховнiй Радi вже зареєстрований законопроект, яким пропонується повернути вiзовий режим мiж Україною та ЄС.

Вiн також звернув увагу на той факт, що в новому урядi України досi не створено комiтету, який вiдповiдав би за європейську та євроатлантичну iнтеграцiю.

Наступне засiдання мiжпарламентського комiтету з питань спiвробiтництва України та ЄС вiдбудеться в Українi на початку листопада 2010 року.
XS
SM
MD
LG