Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко написав президентові Європарламенту листа про Бандеру


Колишній Президент Віктор Ющенко сподівається на розуміння Європейським парламентом позитивної ролі лідера Організації українських націоналістів Степана Бандери і його внеску в становлення України як незалежної держави. Про це йдеться в листі Ющенка президентові Європейського парламенту Єжи Бузеку, повідомляє прес-служба «Нашої України».


У листі Ющенко пояснив, чим саме він керувався при наданні Бандері звання Героя України, наголосивши, що це рішення не було випадковим, тому що, скажімо, Бандера й уся його родина пройшли через німецькі й радянські табори через відстоювання ідеї про незалежність України.

«Моє рішення не було випадковим. Воно базувалося на висновках учених – істориків і дослідників архівів. Це рішення стало виявом належної шани особі, яка своєю діяльністю безпосередньо посприяла відродженню незалежної української держави», – мовиться в листі.

Степан Бандера (1909 – 1959)
За словами Ющенка, Україні необхідно відновити правду про свою історію. «Повернення до правди про минуле, яким би болісним воно не було, – це запорука демократичного розвитку в майбутньому. Робота в цьому напрямку є втіленням у життя справжніх європейських цінностей, тому ми будемо її продовжувати. Україна повинна донести Європі й світу правду про тих, хто боровся за наше звільнення», – наголосив екс-президент.

Ющенко висловив сподівання, що Європа рано чи пізно зрозуміє важливість такої роботи.

22 січня Віктор Ющенко надав Бандері звання Героя України. Пізніше Європарламент розкритикував таке рішення.

5 березня на спільній з президентом Росії Дмитром Медведєвим прес-конференції в Кремлі Президент України Віктор Янукович пообіцяв до Дня Перемоги розглянути рішення щодо указів про присвоєння Бандері й Шухевичу звань Героя України.

Ющенко: скасування указів про нагородження Бандери і Шухевича буде незаконним

Роман Шухевич (1907 – 1950)
Днями колишній Президент Віктор Ющенко назвав незаконною спробу скасувати його укази про присвоєння провідникові ОУН Степанові Бандері та головнокомандувачу УПА Романові Шухевичу звань Героя України. Про це повідомила речниця Ющенка Ірина Ванникова.

«Останнім часом почастішали спроби штучного розпалювання пристрастей навколо пам’яті цих Героїв. Зчиняється негідна політиків національного рівня метушня, звучать різного роду спекуляції. Все це спрямоване на політизацію питань національної пам’яті і провокує протистояння в суспільстві», – процитувала Ванникова колишнього Президента.

За словами Ющенка, постійне повернення до питання про нагородження Бандери і Шухевича не слугує національним інтересам країни і вельми нагадує спроби реалізувати плани зовнішніх сил щодо дестабілізації ситуації в Україні і збурення громадського протистояння.

«Окрім усього іншого, рішення про нагородження не підлягають відкликанню. Доки своє слово у цьому питанні не скаже Конституційний Суд України, будь-які подібні спроби будуть незаконними», – резюмував Ющенко.


********

Аудіозапис промови Степана Бандери, 1959 рік:


ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG