Доступність посилання

ТОП новини

Кремль підозрює, що теракти в метро здійснили північні кавказці


Прага – Російські владці, зокрема з ФСБ Росії, заявляють, що у терактах на двох станціях московського метрополітену, здійснених у понеділок, підозрюються терористи, пов’язані з бойовиками з Північного Кавказу. Вибухи у ранковий час пік смертельних зарядів на ймовірних жінках-смертницях (шахідках) на станціях метро Луб’янка і Парк культури забрали 38 людських життів і понад 60 осіб було госпіталізовано.

Керівник Федеральної служби безпеки Росії Олександр Бортніков сказав під час телетрансляції його зустрічі з президентом Росії Дмитром Медведєвим, що імовірність причетності бойовиків із Північного Кавказу до цих трагедій в метро столиці частково підтверджується аналізом фрагментів тіл терористок-смертниць. «Наша попередня версія – це терористичні напади були здійснені терористичними групами, пов’язаними з Північним Кавказом. Ми вважаємо це головною версією», – заявив Бортніков.

Президент Дмитро Медведєв наказав посилити безпеку на транспорті Росії і поклявся, що боротьба з тероризмом буде вестися «до кінця». «Ми будемо продовжувати курс на повне придушення терору в нашій країні. Ми продовжимо операції проти терористів безсумнівно і до кінця», – зазначив Медведєв.

Не лише страх і відчай, але й почуття паніки...


Очевидці терактів цього понеділка на двох станціях метро Москви стверджують, що вибухи і трагедії викликали у москвичів страх, відчай і навіть паніку.

«Підчас вибуху я був на переході зі станції «Кузнецький міст» до станції «Луб’янка». Я піднімався по ескалатору на перехід і почув вибух. Двері біля мене до переходу були вирвані, і хмара пороху покрила наш ескалатор, люди почали бігти вниз по ньому і падати, створилося скупчення людей, почалася боротьба. Я також побіг униз і вийшов на Луб’янську площу, там було чимало техніки, пожежних машин, рятувальників, пожежників, міліції... Рятувальники бігли з ношами в метро».

Російські політики заявляють, що мають підозри на акти помсти бойовиків за смерті в останні тижні їхніх лідерів на Північному Кавказі, коли силами ФСБ було вбито Доку Умарова, Анзора Естемірова, Еміра Магаса...

Хоча відомий московський аналітик Володимир Прибиловський закликає бути обережними щодо визначення ініціаторів цих терактів. «Ми подивимося, чи візьме хтось зараз на себе відповідальність... Але це також нічого не доводить... Відповідальність можуть взяти і ті, хто це дійсно зробив, і ті, хто хоче підняти свій авторитет».

Останнього разу теракт мав місце в метро Москви на станції Ризька у серпні 2004 року, коли внаслідок вибуху пристрою на смертниці загнуло 10 осіб.

Вибухи в Московському метро

Вибухи у Москві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Хроніка вибухів у Москві в 1996-2010 роках
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG