Доступність посилання

ТОП новини

«Блексіфор» збирає військові кораблі країн Причорноморського регіону


Сімферополь – У середу по обіді корабель управління «Славутич» Військово-морських Сил України вийде у море і візьме курс на порт Ереглі (Туреччина). За повідомленням прес-центру українського флоту, там 9 квітня він візьме участь у квітневій активації Чорноморської групи військово-морського співробітництва «Блексіфор».

«Активація» – це фактично збір невеликої військово-морської групи, яка формально складається з кораблів 6 причорноморських країн, правда, цього разу – без Грузії. Сьогодні до турецького узбережжя прибудуть фрегат «Верни» (Болгарія), великий десантний корабель «Цезарь Куніков» (Російська Федерація), корвет «Контр-адмірал Мачелларіу» (Румунія), фрегат «Йилдирим» (Туреччина) і корабель управління «Славутич» (Україна).

Цього разу вони відвідають з візитами доброї волі турецький порт Ереглі, болгарську Варну і румунську Констанцу. А на переходах кораблі проведуть спільні навчання з відпрацювання цілої низки бойових і гуманітарних завдань. Завершиться весняна активація «Блексіфору» 27 квітня.

Наступний збір – у серпні в Констанці. Тоді командування Чорноморською групою від болгарського адмірала перебере румунський. За традицією, що існує з 2002 року – часу заснування «Блексіфору» – кожен учасник з’єднання командує ним протягом року, а ротація відбувається за англійським алфавітом.

Грузинські моряки не здаються

Попри чутки про грузинський бойкот «Блексіфору» з боку Грузії, грузинські моряки таки братимуть участь у нинішній активації Чорноморської групи військово-морського співробітництва. Офіцери ВМС Грузії увійдуть і до міжнародного похідного штабу з’єднання, і до Центру оперативного контролю «Блексіфору».

Як відомо, російські військові під час південно-осетинського конфлікту знищили або пошкодили практично усі плавзасоби Військово-морських Сил Грузії. Втім, грузинські моряки не відмовилися від участі у «Блексіфорі», бо вважають це з’єднання дуже перспективним для відновлення миру і довіри в Чорноморському регіоні.

  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG