Доступність посилання

ТОП новини

У конфлікт по всьому Криму може перерости суперечка довкола поклінного хреста


Проросійські козаки біля Поклінного хреста в селі Віліне
Проросійські козаки біля Поклінного хреста в селі Віліне

Сімферополь – У Криму перед Великоднем активісти однієї з проросійських організацій встановили на в’їзді до села Віліне Бахчисарайського району поклінний хрест. Це викликало протести місцевих мусульман. Кілька сотень людей днями зібралися на околиці села і вимагали його демонтажу. Після цього, учора близько сотні проросійських козаків та активістів прокремлівського руху «Російська єдність» провели біля хреста свій мітинг, на якому погрожували силовими акціями.

П’ятиметровий металевий поклінний хрест 2 квітня встановили активісти молодіжного руху «Мир» – як вони пояснили, з метою вшанування пам’яті воїнів Російської імператорської армії, які загинули на Альмінській битві під час Кримської війни 1854 року і поховані неподалік. Однак, у прес-службі Кримської єпархії УПЦ МП повідомили, що митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар не благословляв встановлення цього хреста. Не знали про це ні місцевий православний священик, ні благочинний Бахчисарайського району.

Оскільки існує угода між Духовним управлінням мусульман Криму і Кримською єпархією УПЦ Московської патріархії про відмову від встановлення в публічних місцях релігійних символів, то місцеві мусульмани, а потім і бахчисарайський меджліс зажадали перенесення хреста на територію або християнського кладовища, або місцевої церкви. Якщо місцеві православні на це погодилися, то проти виступили проросійські козаки.

Учора вони мітингували біля віленського хреста і там оприлюднили заяву Координаційної ради козачих отаманів Криму. У ній вони наголосили, що не допустять перенесення хреста, і застерегли усіх, а насамперед «провокаторів від меджлісу», від будь-яких спроб демонтажу і перенесення поклінного хреста. В іншому ж випадку, мовиться у цьому зверненні, козаки «готові дати гідну відповідь на всій території Криму!».

Лідер бахчисарайського «казачества», голова районної організації Російського блоку Сергій Юрченко також повідомив, що козаки «вийшли в дозор» і взяли під охорону цей хрест.

Районна влада сподівається на мирне вирішення

Це вже не перший подібний конфлікт між проросійськими козаками і мусульманами в Бахчисарайському районі, і місцева влада та правоохоронні органи мають певний досвід в їхньому подоланні. Глава Бахчисарайської районної державної адміністрації Ільмі Умеров назвав встановлення хреста «спланованою провокацією» і повідомив, що до розв’язання проблеми залучені й силові структури.

За словами Умерова, вдалося домовитися із сільрадою, депутатами, з місцевим меджлісом, із православними та молодіжними активістами, тобто, з усіма зацікавленими сторонами, за посередництвом СБУ і райдержадміністрації. Усі разом вирішили, що в понеділок 12 квітня хрест буде перенесений на інше місце – на територію храму, що будується.

Разом з тим глава адміністрації Ільмі Умеров визнав, що козаки, які прибули із Сімферополя, Севастополя і Бахчисарая, можуть фізично зашкодити виконанню цього рішення. Експерти ж припускають, що конфлікт у селищі Віліне може перерости у більш масштабне протистояння між російськими націоналістами і кримськими татарами-мусульманами.

Подібне трапилося влітку 2006 року в самому Бахчисараї, коли Прем’єр-міністром став Віктор Янукович. Тоді зіткнення між активістами проросійських організацій і репатріантами сталися на бахчисарайському ринку, збудованому на місці мусульманського кладовища. До врегулювання конфлікту залучалося вище керівництво СБУ, а Віктору Януковичу довелося бути більш чутливим до претензій та пропозицій партії «Російський блок» і Російської громади Криму. Місцеві експерти припускають, що ситуація повторюється і новому Президенту України намагаються таким чином пояснити, що з інтересами прокремлівських організацій слід рахуватися.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG