Доступність посилання

ТОП новини

Україна – Росія: керівники МЗС обговорили наболілі проблеми


Президент України Віктор Янукович (ліворуч) зустрічає міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Київ, 9 квітня 2010 року
Президент України Віктор Янукович (ліворуч) зустрічає міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Київ, 9 квітня 2010 року

Київ – У суботу, 10 квітня, у Києві міністри закордонних справ України і Росії підписали протокол щодо спільних дій у сфері регіональної та міжнародної безпеки, ініціатив щодо розмежування кордону в Керченській протоці та Азовському морі, спрощення перетину кордону громадянами України і Росії. Про це повідомили міністри Костянтин Грищенко та Сергій Лавров.

Прес-конференція українського і російського міністрів закордонних справ зібрала в Києві рекордну кількість журналістів – як із України та Росії, так і з країн ЄС. Оскільки між двома сусідніми державами існує ціла низка проблем і протиріч, про які, власне, і йшлося на нинішніх переговорах міністрів та під час засідання підкомісії з питань українсько-російського співробітництва. Самі міністри Костянтин Грищенко і Сергій Лавров підтвердили, що до вирішення цих проблем ще далеко, зауваживши при цьому, що нинішня зустріч продемонструвала, що за наявності політичної волі можна принаймні шукати спільні шляхи їх розв’язання.

По-перше, за словами Грищенка, ідеться про спрощення прикордонного та митного контролю для пересічних українців і росіян, які перетинають держкордон, і про поглиблення регіонального та прикордонного співробітництва. «Це і є та сфера, яка зачіпає інтереси обох держав», – пояснив Грищенко. Він також пообіцяв, що до літа має бути винесене рішення про проходження паспортного і митного контролю на залізничних вокзалах Києва і Москви для тих, хто мандрує залізницею. І на запитання російського колеги – чи не буде натовпу і черг на вокзалах – очільник МЗС України пообіцяв: «Ми зробимо усе, щоб черг не було, щоб люди нормально проходили контроль».

Йшлося і про визначення держкордону та про Чорноморський флот

Не менш важливою і для двосторонньої співпраці України і Росії, і для безпеки та стабільності у Чорноморському регіоні залишається проблема визначення українсько-російського державного кордону. «Ми домовилися сьогодні про те, що ми вже цього року у практичному плані вирішуватимемо питання демаркації сухопутного кордону. Обговорення делімітації морських просторів просувається досить успішно», – сказав Лавров. При цьому він зауважив, що як тільки сторони знайдуть взаємоприйнятний підхід щодо врегулювання питання розмежування Керченської протоки, ці питання будуть улагоджені юридично.

Ще один проблемний блок стосується долі російського Чорноморського флоту і нині, і після 2017 року (коли згідно з Великим договором між Україною і Росією він має бути виведений з української території). Костянтин Грищенко заявив, що українські експерти мають пропозиції, з якими ознайомлять Президентів Януковича і Медведєва на зустрічі в Києві у середині травня. Лавров же лаконічно сказав: «Росія готова розглянути будь-які пропозиції України, які стосуються Чорноморського флоту».

Міністри закордонних справ України і Росії торкнулись – з ініціативи журналістів – і такого болючого питання, як існування «чорних списків». «З української сторони «чорних списків» немає», – зазначив Грищенко і передав ініціативу Лаврову, який сказав: «Вочевидь, кожен факт недопуску на території наших країн тієї чи іншої персони потребує конкретного розгляду і вирішення». Щоправда, про скасування списків із прізвищами небажаних персон міністри не говорили.

Дискусії довкола існуючих проблем мають бути продовжені і на подальших засіданнях відповідних експертних груп, і на зустрічах Президентів і Прем’єр-міністрів України та Росії, поінформували наприкінці прес-конференції Костянтин Грищенко і Сергій Лавров. Як зазначив український міністр, «ми надали динамізму та конкретики для тих, хто опрацьовуватиме надалі спірні питання».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG