Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі вживають заходи для стабілізації ситуації у вищих ешелонах влади


Виконувач обов’язків глави держави, спікер парламенту Польщі Броніслав Коморовський
Виконувач обов’язків глави держави, спікер парламенту Польщі Броніслав Коморовський

Варшава – Виконувач обов’язків глави держави після смерті президента Леха Качинського голова Сейму Польщі Броніслав Коморовський з понеділка почав ухвалювати стратегічні рішення, спрямовані на стабілізацію ситуації, що виникла у вищих ешелонах влади в результаті авіакатастрофи неподалік Смоленська.

Згідно з польською Конституцією, обов’язки глави держави у надзвичайній ситуації перебирає маршалок Сейму.

Упродовж цього тижня в країні оголошено жалобу. Однак польська політична сцена живе політичними перетвореннями, спричиненими втратою політичних лідерів, зокрема опозиційних фракцій парламенту.

Виконувач обов’язків глави держави, маршалок Сейму Броніслав Коморовський наголосив, що розпочинає переговори з представниками всіх парламентських фракцій стосовно терміну дострокових виборів президента Польщі. Оглядачі зауважують, що згідно з Конституцією, вибори мають бути призначені на другу половину червня.

Іншим невідкладним рішенням стало термінове призначення нового голови Національного банку Польщі, керівника Бюро національної безпеки, начальника Генерального штабу Польського війська і начальників усіх видів Збройних сил Польщі, обрання віце-маршалків Сейму і Сенату та омбудсмена.

Новий керівник Бюро нацбезпеки вже отримав перше завдання

У понеділок Броніслав Коморовський оголосив про призначення, зокрема, на посаду керівника Бюро національної безпеки генерала Станіслава Козєя.

«Першим завданням, яке стоятиме перед генералом Козєєм, має бути перегляд адміністративних процедур стосовно безпеки пересування осіб із найвищого командування Збройними силами Польщі. На мою думку, слід з’ясувати, чи гарантують чинні процедури ефективне функціонування структур командування Польського війська у надзвичайних ситуаціях, зокрема під час авіакатастрофи», – сказав Броніслав Коморовський.

Виконувач обов’язків глави держави Броніслав Коморовський також заявив, що він наразі не ухвалюватиме рішення стосовно призначення голови Національного банку Польщі, оскільки ці обов’язки тимчасово виконуватиме заступник голови Нацбанку.

Представники Генерального штабу Польського війська прозвітували у понеділок Коморовському та штаб-квартирі НАТО про те, що структури командування збройними силами Польщі працюють нормально, нема жодних перешкод для виконання Польщею своїх зобов’язань, зокрема стосовно військової місії в Афганістані.

Жалобні церемонії поховання президента Леха Качинського та його дружини Марії відбудуться у суботу на центральній площі Варшави, заявив Броніслав Коморовський.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG