Доступність посилання

ТОП новини

Україну на ядерному саміті у Вашингтоні представляє Янукович


У рамках саміту із ядерної безпеки президент США Барак Обама мав окремі розмови із главами інших країн
У рамках саміту із ядерної безпеки президент США Барак Обама мав окремі розмови із главами інших країн

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах проходить саміт із ядерної безпеки. Йдеться про заходи для збереження й охорони ядерних матеріалів, щоб не допустити до них терористів. Лідери 47 держав, включно з Президентом України Віктором Януковичем, прибули до Вашингтона на запрошення президента Барака Обами.

Дводенну конференцію називають екстраординарною і безпрецедентною. Це найбільший міжнародний форум в Америці за останні 65 років.

Обама пояснив мету високого зібрання так: «На жаль, ми маємо ситуацію, коли багатьом ядерним матеріалам у світі бракує охорони. Тому центральним фокусом цього саміту є – об’єднати міжнародну спільноту для того, щоб забезпечити збереження цих матеріалів у чітко визначений період часу з чітко виробленим планом дій».

Цей ядерний саміт певною мірою пов’язаний із проголошеним Обамою наміром запобігати поширенню ядерної зброї. Він виступає за світ без ядерної зброї взагалі. Але цю мету проголошував ще президент Рональд Рейган чверть століття тому, та й сам Обама визнає, що навряд чи він побачить ядерне роззброєння за свого життя. Тим не менше, мета залишається.

Саміт у Вашингтоні відбувається невдовзі після підписання у Празі угоди з Росією про скорочення ядерних озброєнь і через тиждень після оголошення нової національної стратегії, яка значною мірою звужує обставини, за яких США можуть застосувати ядерну зброю.

«Всі ці ядерні акції підсилюють одна одну, – наголосив представник Білого дому Бен Родс. – Ми вважаємо, що вони зміцнюють міжнародну співпрацю у цій критично важливій ділянці. Ми вважаємо, що вони спонукають країни до співробітництва... і зрештою сприяють посиленню безпеки не лише Сполучених Штатів, а й усього світу».

Роль України

Президенти України і США, Віктор Янукович і Барак Обама
На вашингтонському саміті Україна, яку репрезентує президент Янукович, може відігравати роль історичного прикладу, вартого наслідування. Адже Україна, яка стала ядерною державою після розвалу Радянського Союзу, сама відмовилася від ядерної зброї.

У понеділок Віктор Янукович у рамках саміту мав зустріч із Бараком Обамою. Напередодні Білий дім опублікував заяву, де, зокрема, сказано: «Президент США з нетерпінням очікує першої можливості провести особисті консультації з новообраним Президентом Януковичем з широкого кола питань».

Між тим, Президент України виступив на обіді, влаштованому на його честь Американсько-українською діловою радою. На обіді були присутні представники уряду США і лідери великого бізнесу, банків, найбільших корпорацій, таких як «Боїнг», «Кока-Кола», «Сітігруп», «Майкрософт», «Готелі Інтерконтинентал», «Юнайтед Текнолоджис» тощо. Це показує зацікавленість американських ділових кіл щодо потенційних можливостей України у сфері бізнесу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG