Доступність посилання

ТОП новини

Бюджет-2010 завис між Москвою і Вашингтоном


Київ – Уряд не дотримав даної раніше обіцянки представити на початку цього тижня проект державного бюджету на розгляд Верховної Ради. Представники коаліції пояснюють це тим, що досі тривають переговори про ціну російського газу та отримання кредитів від МВФ. Між тим представники опозиції підозрюють, що уряд неспроможний укласти збалансований проект бюджету і не виключають, що блокуватимуть бюджетний процес.

Нинішнє зволікання з представленням проекту бюджету-2010 – вже не перше. Минулого тижня Кабмін відклав його презентацію. Тоді це пояснили тим, що уряд продовжує переговори з Росією щодо ціни на газ і пообіцяли представити проект бюджету на початку цього тижня. Але сьогодні замість проекту знайшли ще одну причину для зволікання – переговори з Міжнародним валютним фондом.

«Не вдалося провести конструктивно останню зустріч нашому Прем’єр-міністру з прем’єр-міністром Росії через загибель президента Польщі, – каже перший заступник голови бюджетного комітету Верховної Ради депутат-регіонал Володимир Макеєнко. – Паралельно проходять зустрічі нашого Президента у Вашингтоні з керівництвом МВФ про виділення наступного траншу у розмірі 3,8 мільярда доларів. Ось дві складові: ціна на газ і транш МВФ. Бюджет готовий і навіть віддрукований. Він є у мене на столі. Для того, щоби винести його у Верховну Раду, ми хочемо завершити переговори і в Москві, і у Вашингтоні».

Регіонали обіцяють «газовий бліцкриг»

Володимир Макеєнко заперечує прогнози, що газові переговори можуть затягтися. За словами депутата-регіонала, чинна влада сподівається порозумітися з Росією вже найближчим часом.

«Є й ціна оренди бази флоту в Севастополі, є й питання пов’язані з атомною енергетикою, є й питання транзиту. Я впевнений: ми знайдемо аргументи для того, щоби довести до логічної ціну на газ», – запевняє Володимир Макеєнко.

Представники коаліції не кажуть, коли буде представлено проект бюджету, проте визнають, що навряд чи це станеться цього тижня.

Між тим, лідер фракції БЮТ Іван Кириленко заявляє, що уряд не називає справжні причини відсутності проекту бюджету. «Діючий уряд обіцяв, що до 11 квітня у Верховну Раду буде представлений бюджет на 2010 рік і його програма, – зауважує Кириленко. – Нічого цього немає. Всім зрозуміло: державний бюджет ніяк не пов'язаний з ціною на енергоносії. Газ тут ні до чого!».

БЮТ погрожує відновити блокування

Опозиція, яка заради бюджетного процесу розблокувала парламент, може знову його заблокувати, якщо проект «фінансової конституції» не відображатиме всі соціальні зобов’язання, що містилися в передвиборній програмі Віктора Януковича.

До того ж, за словами депутата-бютівця Сергія Міщенка, за умов, коли більшість відмовляється передати опозиції посаду керівника бюджетного комітету, блокування залишається чи не єдиним важелем впливу. «Нам залишилося тільки одне – блокування, – каже він. – Інших механізмів для опозиції немає – нам залишили тільки радикалізм».

Зараз у Верховній Раді триває боротьба за посади голів низки парламентських комітетів. БЮТ вимагає перерозподілу посад, але не може порозумітися щодо цього не лише з коаліцією, але й з фракцією НУНС.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG