Доступність посилання

ТОП новини

Зростання цін на залізну руду позитивно вплине на українську металургію


Київ – Ціни на залізну руду на світових ринках продовжують іти вгору. Протягом останнього часу, вони зросли на 80 відсотків. Тож, така ситуація занепокоїла виробників сталі. Найближчим часом ціни на українську залізну руду мають підвищити і місцеві виробники, вважають експерти. Проте, на відміну від світових ринків, більшість компаній, які виробляють метал в Україні, мають власну руду.

Різке зростання цін на металургійну сировину викликало обурення виробників сталі. Асоціація Eurofer звинуватила трьох найбільших виробників залізної руди – бразильську компанію Vale, британсько-австралійську BHP Billiton Ltd та австралійську Rio Tinto у зловживаннях. Виробники сталі звернулися до Євросоюзу з проханням провести антимонопольне розслідування щодо діяльності цих компаній. Це сталося після того, як компанії Vale, BHP Billiton Ltd та Rio Tinto домовилися із азійськими клієнтами про перехід на квартальні контракти, прив’язані до «актуальної», спотової ціни. А, зважаючи на те, що ці компанії контролюють три чверті ринку, це дозволяє їм диктувати ціни.

Ситуація, яка склалася на світовому металургійному ринку, не може не позначитися на українському ринку металів, заявив Радіо Свобода доктор технічних наук Михайло Поживанов, який в уряді Тимошенко був заступником міністра економіки. Зараз українські гірничозбагачувальні комбінати продають залізну руду на внутрішньому ринку по 50-60 доларів за тонну, експортна ж ціна є вдвічі вищою. І, за словами Поживанова, вже найближчим часом ціни на українську металургійну сировину підуть угору.

«Всі наші гірничозбагачувальні комбінати ціну на залізорудну сировину на цей рік адекватно будуть підвищувати. В першу чергу СКМ (Систем Кепітал Менеджсент), групи Коломойського, Новинського, хто володіє цими підприємствами, підвищуватимуть ціну, – говорить Михайло Поживанов. – Їм вигідніше буде тоді за більш високими цінами віддавати цю продукцію на експорт, ніж забезпечувати українські комбінати».

Особливості металургії по-українськи

Специфіка українського металургійного ринку в тому, що більшість компаній, які виробляють метал (СКМ, «Криворіжсталь») мають власну руду. Своєї сировини не мають лише три металургійні комбінати – «Індустріальний союз Донбасу», «Запоріжсталь» та Маріупольський меткомбінат імені Ілліча. Тож, на думку експертів, вони звертатимуться до уряду із проханням стримувати ціни на руду. Цього не виключають і самі металургійники.

«Ситуація залежатиме від того, які рішення ухвалюватиме уряд. По-перше, потрібно втримати внутрішні ціни на все. Тоді це дасть можливість щось робити. Але це навряд чи вдасться. Для цього необхідна політична воля», – сказав Радіо Свобода голова правління Маріупольського меткомбінату імені Ілліча Володимир Бойко.

Якщо ж брати українську економіку загалом, то на думку економічного експерта Ільдара Газізуліна, нинішнє зростання цін на залізну руду є позитивним сигналом.

«Якщо ціни на залізну руду продовжать зростати, це призведе до збільшення експорту, тобто, це експортні надходження, це поліпшить ситуацію металургійних компаній, зокрема тих, що мають обслуговувати зовнішні запозичення. Тобто, це має позитивно вплинути на українську економіку», – вважає економіст.

За підсумками березня, в Україні зафіксували реальне позитивне сальдо зовнішньої торгівлі. Це головним чином стало можливим завдяки зростанню експорту української металопродукції до Китаю, вважають фахівці.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG