Доступність посилання

ТОП новини

Українські місця в Польщі – на окремій мапі


Львів – Про українські місця в Польщі розповідає путівник-карта, що його видали у Львові і презентовали сьогодні. Це докладна пізнавальна туристична мандрівка вісьмома маршрутами українсько-польського прикордоння.

Це подорож колишніми етнічними українськими землями – Західною Бойківщиною, Східною та Західною Лемківщиною, Надсянням, Любачівщиною, Холмщиною і Підляшшям. Тут збереглись унікальні бойківські та лемківські дерев’яні церкви, впорядковані місця вічного спочинку українців, є чимало пам’яток архітектури.

У путівнику надруковано карту Польщі і різними кольорами позначені: західний кордон Київської Русі у 992-999 роках, кордон Галицько-Волинського князівства у 1289-1302 роках, Української Народної Республіки на 22 січня 1919 року, кордони СРСР у 1939-1945 роках. Окрім цього відмічена територія розселення давньоукраїнських племен (білих хорватів, дулібів, волинян, бужан, в’ятичів, радимичів) у VIII-IX століттях, а це території Прикарпаття, північніші терени від Варшави, Надсяння. На мапі можна побачити і територію, на якій проживали українців за станом на 1939 рік.

Українство присутнє на теренах сучасної Польщі більше півтори тисячі років, наголошує дослідник Станіслав Семенюк, а відтак обидва народи мають спільну історію, яку необхідно шанувати і знати. Відомі українці дотичні до творення польської літературної мови, серед них Рей, Ореховський, Словацький, Залеський та інші. Науковець також зазначив, що чимало польських королів мали українське походження, а це і Михайло Вишневецький, Іван ІІІ Собеський, Станіслав Понятовський, Сигізмунд Август.

Путівник «Українські місця в Польщі», окрім того, що складається з мапи, ще містить велику довідкову інформацію про важливі події в житті українського народу, вказані місця народження і поховання відомих діячів політики, науки, культури.

Українське книговидання у Кракові було в XV столітті

Для прикладу, з інформації про Краків можна дізнатись, що першими краківськими єпископами були Прохор і Прокіп, першою християнською святинею – церква Святого Юрія у візантійському стилі. До слова, її фундамент знайдений на Вавелі. Наприкінці XV століття у Кракові розпочалось українське книговидання.

Поляки не повинні позбавляти колишні етнічні українські землі українських коренів, історії та культури, наголошує голова благодійного фонду «Україна-Русь» Ростислав Новоженець.

«Добрі взаємини між Україною та Польщею – це запорука нашого майбутнього, – каже він. – Ми намагались максимально правдиво подати інформацію після тривалих досліджень. Хотіли, щоб сучасний українець міг взяти її до рук і знав, куди він їде, які українські місця відвідає, що таке Закерзоння. Сподіваємось привабити цією інформацією».

На мапі-путівнику подано інформацію про українські організації в Польщі, посольства, вказані адреси українських греко-католицької і православної церков. Автори сподіваються, що українські місця в Польщі стануть привабливим туристичним маршрутом.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG