Доступність посилання

ТОП новини

Услід за Бандерою звання героя у Донецькому суді позбувся і Шухевич


Роман Шухевич
Роман Шухевич

Донецьк – У слід за Степаном Бандерою, звання героя України у Донецькому суді позбувся і Роман Шухевич. Вчора Донецький апеляційний суд визнав відповідний указ Президента Віктора Ющенка від 2007 року незаконним. Проти екс-президента позивався професор Донецького медичного університету Анатолій Соловйов разом із адвокатом Володимиром Оленцевичем. На початку квітня Оленцевич вже виграв аналогічну справу проти геройства Степана Бандери.

Обидва рішення донецьких судів мотивовані тим, що ні головнокомандуючий Української повстанської армії Роман Шухевич, ні керівник Організації українських націоналістів Степан Бандера не були громадянами України, оскільки загинули до 1991 року. Позивач по справі професор медицини Анатолій Соловйов вважає, що його особисте право як громадянина України бути нагородженим званням героя порушене, оскільки Президент надав таке право формально негромадянинові України Романові Шухевичу. Цю позицію вчора у донецькому суді відстояв адвокат Володимир Оленцевич. Представники відповідача проігнорували засідання суду.

Володимир Оленцевич напередодні виграв аналогічну справу проти Віктора Ющенка. Соловйов і Оленцевич знайшли один одного завдяки ЗМІ, і уклали угоду, що адвокат захищатиме позицію професора у суді лише за одну гривню. Адвокат пішов на такі умови, так як сам вже позивався проти екс-президента по справі Романа Шухевича, але документи застрягли у київських судах. Втім тепер пан Оленцевич святкує перемогу.

«По Бандері є рішення, але воно не набрало чинності. Це рішення, по Шухевичу, набрало чинності з моменту проголошення. Указ про надання звання героя Романові Шухевичу визнаний незаконним і це вже все, крапка», – каже юрист.

А герої – хто?

Закон про державні нагороди з’явився в Україні у 2000 році. З тих пір звання героя присуджено щонайменше двомстам особам. З них близько тридцяти людей не були громадянами України. Окрім історичних осіб, таких як Бандера чи Шухевич, це наприклад, рятівники Чорнобильської АЕС. Чому позбавлення геройства не розпочалось саме з пожежників Чорнобиля – з відповіддю на це питання позивачі вагаються. У розмові з Радіо Свобода професор Соловйов заявив, що вважає героєм сучасної України лише космонавта Юрія Кондратюка, втім пригадати його прізвище на місці не зміг.

«Космонавт є український. От він справжній герой України. Про інших я не знаю, оскільки не бачив нагородних справ», – сказав Анатолій Соловйов.

Простежується залежність від політичних змін

Можливість політичного замовлення у справі по Шухевичу позивачі не коментують. Втім заступник голови Конгресу українських націоналістів Марія Олійник каже, що в діях суду чітко простежується залежність від змін, які відбулись у владі.

«Ви же бачите, що змінилась влада і не дивлячись на те, що закони не мінялись, змінилась і позиція суду. Антиукраїнські сили в особі навіть професорів медицини на сьогоднішній день хотіли б все повернути на той час, коли люди, які боролись за незалежність України, вважались фашистами», – говорить Марія Олійник.

Відповідачі мають місяць на те, щоб оскаржити вирок суду. Віктор Ющенко неодноразово заявляв, що рішення про присвоєння звань Героя України Степану Бандері і Роману Шухевичу не підлягають відкликанню. Колишній гарант вже подав на апеляцію рішення суду по Бандері. За словами Оленцевича, на розгляд цієї справи у Донецьку Віктор Ющенко має намір приїхати особисто.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG