Доступність посилання

ТОП новини

США: Гельсінкська комісія проти російських корупціонерів


Голова американської Гельсінкської комісії сенатор Бенджамін Кардін
Голова американської Гельсінкської комісії сенатор Бенджамін Кардін

Нью-Йорк – В американському Конгресі законодавці вимагають заборонити в’їзд до Сполучених Штатів 60 російським урядовцям, причетним, на їхню думку, до великої корупційної справи і до загибелі у тюрмі юриста Сергія Магницького.

У Вашингтоні голова американської Гельсінкської комісії сенатор Бенджамін Кардін у меморандумі державному секретареві Гілларі Клінтон пропонує назавжди відмовити у в’їзних візах 60 високопоставленим російським чиновникам, включно з діячами Міністерства внутрішніх справ, Федеральної податкової інспекції, Служби безпеки та канцелярії генерального прокурора Росії. Всіх їх сенатор звинувачує у насильницькій смерті правника Сергія Магницького.

Цей юрист інвестиційної фірми Heritage Capital Management викрив змову групи урядовців, які намагалися поцупити 230 мільйонів доларів. Після того, як Магницький дав свідчення проти впливових урядовців, його заарештували вдома і тримали у тюрмі понад рік.

Слідчі тортурували його, домагаючись, щоб Магницький відмовився від своїх свідчень. Тяжко хворому, йому свідомо відмовляли у медичній допомозі. Магницький помер у тюрмі у листопаді минулого року.

Виконавчий директор Heritage Capital Management Білл Браудер у виступі у Вашингтоні перед Гельсінкською комісією виклав подробиці змови, на його думку, злочинної групи російських урядовців, які фактично вбили мужнього й чесного юриста.

Сенатор упевнений у правильності своєї пропозиції

В інтерв’ю Радіо Свобода голова Гельсінкської комісії сенатор Кардін сказав: «Цілком ясно, що цю корупційну справу намагалися зам’яти, що це екстремальна корупційна справа, яка вимагає притягти до відповідальності причетних до неї урядовців. Сергія заарештували за те, що він пролив світло (на дії урядовців), тримали у в’язниці лише за те, що він не бажав відмовлятися від своїх принципів… Я вважаю, що це велика справа, з якою Росія мусить мати до діла».

Невдовзі після смерті Магницького російський президент Дмитро Медведєв звільнив низку тюремних начальників, але до кримінальної відповідальності нікого не притягнуто.

Сенатор Кардін певен, що заборона в’їзду до США групі урядовців не завадять подальшому співробітництву з Росією в інших ділянках. «Мені здається, це важливо для двосторонніх стосунків – можливість порушувати питання, що турбують нас, без того, щоб перешкоджати іншим питанням», – заявив він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG