Доступність посилання

ТОП новини

«Пакт Медведєва-Януковича» розділив і кримчан


Сімферополь – У Криму теж по-різному розцінюють підписання і ратифікацію російсько-української угоди про подовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії на півострові. І хоча до бійок справа не дійшла, проте заяви звучать досить гарячі і протилежні за змістом.

Зокрема, кримський прем’єр Василь Джарти сказав, що нарешті до Криму прийде стабільність і спокій. А це, мовляв, гарантуватиме інвестиції та економічний розквіт.

Підтримали «пакт Медведєва-Януковича» і представники прокремлівських сил, які провели два нечисленні мітинги у Севастополі і Сімферополі на підтримку флотсько-газової угоди і закликали до відділення Галичини від України.

А от активісти патріотичних організацій заявили, що готові активно протестувати. Лідер місцевого відділення УНП Олег Фомушкін навіть припустив, що піде у військові загони опору.

Разом із тим керівник відділу зовнішніх зв’язків Меджлісу, впливовий діяч кримськотатарського національного руху Алі Хамзін закликав через укладення «пакту Медведєва-Януковича» до проведення спеціальної міжнародної конференції про долю кримськотатарського народу та його батьківщини – Криму. За його словами, кримським татарам залишається тільки одне – звертатися до міжнародної громадськості та європейських інституцій з проханням провести міжнародну конференцію з забезпечення безпеки кримськотатарського народу.

Продовження терміну базування російського флоту не конче вигідне для самого Севастополя

За словами відомого кримського економіста Андрія Клименка, зараз постане питання про долю тих економічних проектів, про які останні два роки активно говорили в Севастополі – про територію відкритої економіки і Чорноморської співпраці. На його думку, європейські, американські та азійські інвестори тепер візьмуть паузу і дивитимуться на політичний розвиток ситуації в регіоні.

Російські ж інвестори навряд чи прийдуть до Севастополя з великими капіталами – Росія не є інвестиційним лідером у Чорноморському регіоні і сама переживає значні економічні труднощі.

Разом із тим, на думку Андрія Клименка, у севастопольців же може виникнути хибне відчуття полегшення. Мовляв, флот залишається – значить, будуть робочі місця.

Насправді ж на Чорноморському флоті Росії і далі триватимуть скорочення – «оптимізація і реформування флоту». На думку експерта, від згаданої угоди слід очікувати й інших негативних наслідків для регіональної економіки та екології.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG