Доступність посилання

ТОП новини

Екс-міністри оборони застерігають владу від згортання євроатлантичного курсу


Київ – Ратифікацією угоди про перебування Чорноморського флоту Росії на території України влада фактично відмовилася від курсу на євроатлантичну інтеграцію. Такої думки деякі фахівці з оборонних питань.

Колишній міністр оборони України Євген Марчук вважає відхід української влади від курсу на євроатлантичну інтеграцію помилкою. На його думку, нормалізація відносин з Росією для України вкрай важлива, але ціну в продовження терміну перебування Чорноморського флоту вважає завеликою.

«Налагодження відносин із Росією дуже актуальне, адже НАТО не бачить у своєму складі країни, яка в стані «війни» з сусідом – тим більше таким, як Росія. Але українській владі в цьому питанні треба було маневрувати», – каже Євген Марчук.

За словами політика, нині триває переформатування відносин між Північноатлантичним альянсом і Росією. «Не враховувати цю ситуацію, а лише заявляти, що наш курс на НАТО лишається незмінним, – цього замало. Тим більше, що сьогоднішня влада практично цей курс закрила», – зазначає Євген Марчук.

Вступ до НАТО наближає до ЄС

Перший міністр оборони незалежної України Костянтин Морозов упевнений, що курс на інтеграцію в НАТО досі актуальний. Зокрема – задля модернізації оборонної сфери, гарантування безпеки України і в перспективі – вступу до Євросоюзу.

«На практиці у нас немає ніяких міжнародних гарантій власної безпеки, бо всі угоди, меморандуми ні до чого не зобов’язують», – зазначає Костянтин Морозов.

«Вступ до НАТО є передумовою інтеграції України в Євросоюз. Лише приєднання до військової організації, яка покликана боронити європейські цінності, є серйозним сигналом для союзників, що Україна приймає ці цінності всерйоз і надовго», – додає екс-міністр.

Росія – гарант безпеки України?


Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов припускає, що через ратифікацію угоди про перебування російського флоту геополітична ціна України зменшуватиметься, і незабаром інвестицій та реформаторських ініціатив з боку Заходу може поменшати. «Те, що ми обрали з пролонгацією терміну перебування флоту, означає, що ми фактично відмовилися від системи колективної безпеки в рамках євроатлантичних структур, й обрали в якості гаранта нашої безпеки Російську Федерацію», – каже політолог.

У НАТО проблем щодо євроатлантичної інтеграції України не вбачають. Напередодні генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен заявив, що підписана між українським і російським Президентами угода ніяк не завадить Україні вступити до Північноатлантичного альянсу.

Водночас за результатами телефонного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна, майже 43 відсотки респондентів оцінюють ратифікацію українсько-російської угоди позитивно. Також 45 відсотків від загального числа опитаних, не бачать в угоді загрози суверенітету України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG