Доступність посилання

ТОП новини

США: нелегальна імміграція проти громадянських свобод


Попередній президент США Джордж Буш оглядає загорожу на кордоні з Мексикою в Аризоні, травень 2006 року
Попередній президент США Джордж Буш оглядає загорожу на кордоні з Мексикою в Аризоні, травень 2006 року

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах президент Барак Обама скритикував щойно ухвалений закон штату Аризона, скерований на боротьбу з нелегальною імміграцією. Обама закликав Конгрес до реформи імміграційного законодавства з тим, щоб виробити закон, єдиний для всієї країни.

Закон щойно ухвалили переважною більшістю голосів законодавчі збори штату Аризона. Відтак поліція має право зупиняти будь-кого просто на вулиці й вимагати пред’явлення документів.

Зупиняють, звичайно, мексиканців, бо ж Аризона межує з Мексикою, звідки постійно прибувають нелегальні іммігранти.

Поштовх до ухвалення закону про перевірку паперів дало нещодавнє убивство нелегалами фермера, який заборонив їм ночувати на його обійсті.

У низці європейських країн вибіркова перевірка документів на вулиці вважається нормою, але в Америці існує так звана Четверта поправка до Конституції. Вона передбачає «право народу на охорону особи… від необґрунтованих обшуків чи арештів». Отож Американська спілка захисту громадянських свобод має намір оскаржити аризонський закон у федеральному суді.

Зі свого боку, президент Обама назвав цей закон «погано продуманим» заходом, який можна буде скасувати, якщо федеральний уряд дасть собі раду з реформою імміграційної системи.

Виступаючи у Білому домі перед групою прихильників, президент сказав: «Дякую за підтримку наших зусиль досягнути ухвалення всеохопної імміграційної реформи з тим, щоб Америка залишалася відданою нашій спадщині як країна іммігрантів і як країна законності».

Президент Джордж Буш, попередник Обами, теж прагнув реформувати імміграційне законодавство, яке нині вважає злочином незаконне перебування на території країни, але Конгрес Буша не підтримав.

Імміграційна проблема існує у багатьох країнах Заходу

Проблема імміграції справді глобальна. За даними ООН, у світі нараховується 191 мільйон іммігрантів, причому чим далі, тим більше. За останнє півсторіччя, від 1960-го року, обсяг імміграції майже подвоївся.

Три чверті іммігрантів, тобто 115 мільйонів, мешкають на території 28 розвинених західних країн. Із них третина – у Західній Європі, а кожен п’ятий іммігрант – у Сполучених Штатах.

Їх в Америці 38 мільйонів, згідно з дослідженнями, здійсненими на замовлення статистичного бюро ООН. Виходить, що іммігранти становлять понад 12 відсотків американського населення.

Скільки ж тут нелегалів? Американці кажуть, що живуть у відкритому суспільстві. Паспорти люди виписують собі, лише коли їдуть за кордон. У переписах населення нелегали воліють не брати участі.

Тож скільки їх, офіційно не відомо. Щоправда, є підрахунки неофіційні: демографи вважають, що нелегалів у Сполучених Штатах принаймні 12 мільйонів і прибуває їх до мільйона щороку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG