Доступність посилання

ТОП новини

За парламентських «хуліганів» взялася прокуратура


Бійка депутатів під час сесії парламенту, 27 квітня 2010 року
Бійка депутатів під час сесії парламенту, 27 квітня 2010 року

Київ – Безчинства у Верховній Раді, які відбувалися під час ратифікації угоди щодо продовження базування у Криму російського Чорноморського флоту, розслідуватимуть правоохоронці. Прокуратура Києва порушила кримінальну справу за фактом «хуліганства». А представники «Народної самооборони» планують звернутися до Генеральної прокуратури щодо побиття депутата Олеся Донія. Між тим, на думку юристів, розвиток порушеної кримінальної справи залежатиме від політичної ситуації.

У частині другій статті 296 Кримінального кодексу України, а саме за нею прокуратура Києва порушила кримінальну справу, йдеться про «хуліганство, вчинене групою осіб».

Покаранням за це може бути штраф від 500 до 1000 неподаткових мінімумів, арешт до шести місяців або обмеження волі до п’яти років.

Прокуратура звернулася до всіх засобів масової інформації із проханням надати відеозаписи та фотографії, на яких видно події вівторкового засідання Верховної Ради.

Соратники Донія підуть до Генпрокуратури

Розгляд питання щодо ратифікації угоди про продовження терміну перебування в Україні російського Чорноморського флоту супроводжувався киданням яєць у Голову Верховної Ради та киданням димових шашок, а також бійкою, в результаті якої представник НУНС Олесь Доній отримав струс мозку. Зараз депутат перебуває у лікарні «Феофанія».

Його помічник Володимир Бойко розповів Радіо Свобода: «Він не тільки не підводиться, він практично не може розмовляти. У нього закрита черепно-мозкова травма. Дати свідчення правоохоронним органам Олесь не може. Утім, правоохоронці і не хочуть його опитувати. Я розмовляв із працівниками прокуратури Києва, вони кажуть, приходьте, пишіть заяву, будемо думати. А як депутат може написати заяву, коли він перебуває у лікарні практично у непритомному стані. Щодо нападника, то це – Василь Стельмашенко від Партії регіонів».

Щодо факту побиття Олеся Донія представники «Народної самооборони» планують звернутися до Генеральної прокуратури, сказав Радіо Свобода самооборонівець Геннадій Москаль.

«Є особа, яка нам уже відома, яка його била. Тепер ми будемо атакувати Генеральну прокуратуру, щоб його притягли до відповідальності. Проти народного депутата справу може порушити тільки Генеральний прокурор України», – зазначив Москаль.

Розірваний прапор не підпадає під «хуліганство»

Під час ратифікації «харківських домовленостей» представники більшості порвали національні прапори України, якими були застелені депутатські місця. І це, на думку юристів є правопорушенням, яке не підпадає під статтю «хуліганство», за якою прокуратура Києва порушила кримінальну справу.

Формулювання цієї справи мало б звучати інакше, говорить Радіо Свобода голова адвокатського об’єднання «Спілка столичних адвокатів» Анатолій Хаперський. «Є окрема стаття, наруга над державною символікою. Саме так це має кваліфікуватися», – наголошує юрист.

Фактів, які засвідчують правопорушення, що відбувалися у Верховній Раді, достатньо для доведення справи до завершення, зауважує юрист Тетяна Монтян.

«Луценко сам сказав, що вони під прапором пошкодили пристрої для голосування у системі «Рада», відомо, що принесли димові шашки і використали їх. Те, що відчудила опозиція… Хлопці прославились. Регіонали теж не пасли задніх у цьому мордобої. Потрібно дослідити діяльність кожного, і з огляду на це пред’являти обвинувачення. Як на мене, склад злочину наявний», – каже Тетяна Монтян.

Але, на думку юриста, розвиток подальших подій залежатиме від стосунків між владою і опозицією та політичної ситуації у країні.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG