Доступність посилання

ТОП новини

Вагонний комфорт


(архівна фотографія)
(архівна фотографія)

Чоловічі та жіночі купе запровадили в поїздах Львівської залізниці. Транспортники пояснюють, що це нововведення – для підвищення комфорту пасажирів.

У 12 потягах Львівської залізниці визначено по одному вагону, де чоловіки та жінки можуть їхати у різних купе. Хоча залізниця таке нововведення запровадила з 20 квітня, але більшість пасажирів про нього не знає, розповідає львівська кореспондентка Радіо Свобода.

Нововведення на Львівській залізниці

На Львівському вокзалі нема жодного оголошення про те, у яких потягах запровадили роздільні купе для жінок і чоловіків. Однак, за повідомленням прес-служби Львівської залізниці у другому вагоні потяга «Київ- Трускавець» уже мали б бути роздільні купе. Провідники і начальник потяга нічого про це нововведення не знають. «Нам, працівникам немає різниці, чи є роздільні купе чи ні. Ми рядові працівники – що сказали, те й виконуємо. Але наразі ми нічого ще не знаємо про ці нововведення, ще нам говорили».

З подивом почули новину про окремі купе й пасажири, а послугу назвали просто рекламою. Керівникам залізниці вартувало б звернути увагу передусім на стан потягів, чистоту і якість обслуговування, переконані вони. «Мені байдуже. Я можу переодягнутися у вбиральні чи попросити вийти з купе. Мені важливо, щоб було чисто в потязі, щоб вікна були помиті, щоб була випрана постіль, щоб не було п’яних, а за цим мають пильнували провідники».

Найбільшим попитом серед пасажирів користується фірмовий потяг 91-92 Львів- Київ. Тут чистенькі купе, постіль, вмонтовані кондиціонери, належне обслуговування. Від січня у складі цього фірмового поїзда, як експеримент курсує вагон, в якому пасажири мають змогу їхати у роздільних купе. І немало пасажирів купують квитки саме у такі купе.

Покращення сервісу


Послуга «роздільні купе» існує ще з 2003 року, Укрзалізниця поступово запроваджує її на різних напрямках, запевняє генеральний директор Укрзалізниці Михайло Костюк . В основному нею користуються жінки старшого віку, або студентки. «Вночі люди відпочивають, сплять. Лягати спати в купе, де є і чоловіки, і жінки, особливо людям літнього віку є досить некомфортно. Тому ми мали багато звернень від наших пасажирів про запровадження такої можливості. Вона діє на поїздах, де є нічний формат подорожі. Це безкоштовна послуга».

«Чоловічі» і «жіночі» купе існують також і в Латвії. Це невелика за розмірами країна, яку можна переткнути транспортом за декілька годин. Не зважаючи на те, що латвійці надають перевагу подорожі автобусом, електрички та дизель-потяги на внутрішніх маршрутах також користуються попитом. Щоб привабити пасажирів, латвійська залізниця постійно покращує якість сервісу, зокрема для пасажирів з вадами здоров’я. У потягах внутрішніх перевезень облаштовують спеціальні місця для дитячих колясок та велосипедів, а вагони забезпечуються кондиціонерами. Однак, наразі на окремих маршрутах ще можна побачити дизельні потяги «радянського» типу, розповідає кореспондентка Радіо Свобода у Прибалтиці.

«Чоловічі» і «жіночі» купе в Латвії існують тільки на потягах, які здійснюють міжнародні пасажирські перевезення. За відгуками іноземних пасажирів, приємні враження про Латвію починаються з чистих і комфортних помаранчевих за кольором фірмових потягів «Латвія», «Юрмала» та «Латвіяс експрес». У вартість квітка на цих потягах на подорож у звичайному купе, купе із збільшеною комфортністю чи VIP-купе включається плата за харчування та комплект білизни. Бажаючі можуть безкоштовно користуватися безпровідним Інтернетом. Любителі подорожі з домашніми тваринами можуть провозити їх у спальних вагонах, однак їхній власник має придбати квітки на усі місця у плацкарті чи купе, а також додатково сплатити відповідну плату за проїзд тварини.

В Україні, на відміну від більшості європейських країн, існує змішана система руху поїздів, коли по одних і тих самих рейках курсують пасажирські і вантажні поїзди, зазначає Генеральний директор Укрзалізниці Михайло Костюк. Але до чемпіонату Євро-2012 транспортники планують розмежувати ці напрямки, розвантажити колії, і відтак запровадити швидкісні денні поїзди. «До Євро-2012 буде сформований національний транспортний коридор. Буде охоплено Схід-Захід. Львів - Київ – Харків, до Дніпропетровська і до Донецька. Зараз, на жаль, у нас споживача швидкісної залізничної послуги надзвичайно мало».

Нерентабельні перевезення

В Європі вартість квитка на швидкісний поїзд дорівнює вартості квитка авіаційних перевезень, говорить Михайло Костюк. За його словами, у першому кварталі цього року чистий прибуток Укрзалізниці склав 80 мільйонів гривень. Пасажирські перевезення й надалі залишаються нерентабельними, через них Укрзалізниця втратила мільярд гривень.

Збитки від пасажирських перевезень транспортники покривають за рахунок вантажних, зазначає економіст Олександр Жолудь. І поки чиновники Укрзалізниці кажуть, що не підвищуватимуть з 1 червня ціни на 15 відсотків, як це планувалося раніше.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG