Доступність посилання

ТОП новини

Сербські ультранаціоналісти погрожують 12-літньому хлопчикові


Дванадцятилітній Растко Поцеста
Дванадцятилітній Растко Поцеста

Белград – Дванадцятилітній Растко Поцеста, учень шостого класу початкової школи в Белграді, шокував своїх співгромадян на презентації книжки про американських президентів. Люди, котрі прибули на презентацію, припускали, що автором книжки є науковець або журналіст, а побачили хлопчика, схожого на Гаррі Потера. Не менш шокуючими виявилися його знання та зрілість.

Растко останнім часом дав інтерв’ю кільком впливовим газетам та телевізійним каналам. Він – автор двох книг і учасник численних дебатів у інтернеті на актуальні політичні теми. Він виступає на захист прав людини, піддає різкій критиці націоналістів та расистів. Через це екстремісти стали погрожувати йому в інтернеті, відтак і в школі. Відреагували прокуратура, котра розпочала слідство, та омбудсмен, який пообіцяв, що державні органи вживуть необхідні заходи для захисту хлопця та його прав.

Чому ж учень шостого класу, замість того, щоб гратися з ровесниками, читає дослідження про міжнародні відносини й найкраще себе почуває, коли сидить за комп’ютером у своєму робочому кабінеті?

Відповідь дуже проста: його не цікавлять дитячі ігри. Він вважає себе достатньо дорослим й освіченим і не бачить нічого дивного в тому, що прилюдно висловлює свою точку зору. Саме цим він викликав обурення організацій, які називають себе патріотичними.

Хлопець, між іншим, ствердив, що Сербія повинна визнати незалежність Косова; він виступає за вступ країни до Північноатлантичного альянсу; він належить до тих, хто заявляє, що в Сребрениці був скоєний геноцид.

Сербські шовіністи погрожують дитині

Через це екстремісти у мережі Фейсбук навіть створили групу під назвою «Всі, хто ненавидить Растка Поцесту». Деякі з них погрожують, що заріжуть його.

Пояснюючи чому він займається темами для дорослих Растко сказав: «Ось, навіть мені ніяк не зрозуміло, чому так рідко цікавляться такими темами. Мене це цікавить і через це займаюся правами людини. По-перше, не знаю, чому людей поділяють на підставі віку і таке інше. На мою думку, це непотрібне, так само, як не потрібно, наприклад, позбавляти когось політичних прав через те, що він неповнолітній».

Хлопець нікого не ображає. Він зважено пояснює, що продовжить свою боротьбу за права людини, включаючи й право обстоювати свою позицію щодо ключових суспільних питань. Растко каже, що його мовчання означало б, що перемогли націоналістична й шовіністична Сербія, хулігани й екстремістські консерватори.

Шестикласник пише третю книжку

«Я почав писати й третю книжку, але вона не буде готова найближчим часом. У цій книзі буде реакція та наслідки подій у Сребрениці, процеси в Гаазі та протести після ув’язнення Радована Караджича тощо», – розповів про свої плани Растко Поцеста.

Мати підтримує таку діяльність свого сина. Речник прокуратури Томо Зорич заявив, що ті, хто погрожує вбивством, можуть бути засуджені до трьох років ув’язнення.

Багатотиражна газета «Бліц» напередодні першотравневих свят надрукувала статтю про погрози екстремістів Расткові. Незважаючи на свята, на сайт надійшло майже тисячу листів. Більшість авторів надає підтримку хлопчині й засуджує тих, хто погрожує йому.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG