Доступність посилання

ТОП новини

Принцип дії Партії регіонів (огляд преси)


Київ – Поділяй і владарюй – за таким принципом діє сьогодні біло-блакитна владна команда, стверджує «Український тиждень». Скориставшись хаосом у парламенті, спричиненим сезонним розпродажем державного суверенітету, в останні дні квітня регіонали протягли ще одне важливе для них рішення. Йдеться про чергові зміни до закону про Регламент Верховної Ради, спрямовані на цілковиту нейтралізацію опозиції. Якщо раніше опозицією могла називатися найбільша фракція-неучасник коаліції, то нині у Верховній Раді може існувати кілька опозицій. Тепер, щоб знекровити опозицію, влада створюватиме її «кишенькові клони». Докладніше про це журналісти розмірковують у статті «Сурогати».

У цьому ж числі «Український тиждень» зауважує, що темпи поповнення коаліції «тушками» з інших фракцій сповільнилися. За два місяці з часу створення парламентської більшості до її складу увійшли лише семеро депутатів, тоді як регіонали обіцяли назбирати значно більше. Газета наголошує, що потенційні перебіжчики оговталися від перших нападів паніки і здаватися не поспішають. До того ж, новій владі дедалі важче щось пропонувати в обмін на офіційний перехід до більшості – вона навіть партнерів по коаліції задовольнила по мінімуму. Про причини, якими зваблюють перебіжчиків, видання розповідає у статті «Справи сердешні».

На початку президентства Віктор Янукович заявив про скорочення держапарату на 20%. Але в держбюджеті витрати на його Адміністрацію зросли на 17%, стверджує експерт «Газети по-українськи». Це приблизно на 150 мільйонів гривень більше, ніж мав у розпорядженні Секретаріат Віктора Ющенка. Не обділив уряд і дружню Верховну Раду. Скажімо, поліклінічне і стаціонарне медобслуговування депутатів обійдеться в 221 мільйон гривень, що на 53 мільйони більше, ніж торік. При цьому армія залишається на ще голоднішому пайку. Військо служитиме на 8,8 мільярдів гривень і сподіватиметься на 4,6 мільярдів зі спеціального фонду, який, зазвичай, ніколи не наповнюється. На закупівлю всіх озброєнь уряд надав аж 7 мільйонів гривень – якраз на пів танка. Утім, це автора статті не надто дивує, адже й справді – навіщо країні армія, якщо влада сама здає територію?

Україна отримує практично всі медикаменти, які є у світі. Дорогі препарати купують за бюджетні кошти – здебільшого за рахунок місцевих бюджетів. Але, як стверджує газета «Голос України», ліки, які мають надавати безоплатно за рецептами лікаря, хворим продають. Відкрито протестувати і скаржитися вони бояться – адже залежать від людей у білих халатах. Йдеться переважно про медикаменти тривалого застосування, які призначають онкохворим і людям, що страждають на психічні розлади. Щоб зрозуміти, як працює схема перетворення бюджетних лікарських закупівель на дохідну статтю особистих бюджетів деяких ескулапів, видання звернулося до експертів. З’ясувалося, що в системі обміну ліків на гроші діє не одна, а кілька схем. Про них докладніше інформується в матеріалі «Безкоштовна таблетка за великі гроші».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG