Доступність посилання

ТОП новини

Вимоги опозиції оприлюднити угоди з Росією цинічні – Азаров


Прем’єр-міністр Микола Азаров різко критикує вимоги опозиції оприлюднити проекти українсько-російських угод, які планується підписати в рамках візиту в Україну президента Росії Дмитра Медведєва 17–18 травня.

«Вражає цинізм тих, хто ще вчора був при владі й ховав від суспільства, парламенту й навіть колишнього Президента текст уже підписаних під ковдрою газових угод, які виявилися зрадницькими й кабальними для України, а сьогодні вимагають відзвітуватися про ще не підписані угоди, які, відповідно до дипломатичної практики, є робочими матеріалами до переговорів», – сказав Азаров, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів.

Водночас, за його словами, уряд готовий поінформувати парламент і громадськість про зміст проектів угод, які готуються до підписання, і сьогодні у Верховній Раді про них доповість перший віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв.

Азаров назвав дії опозиції, яка збирає мітинги під стінами Верховної Ради, деструктивними й наголосив, що, на його думку, реальної підтримки дій опозиції у суспільстві немає.

Парламент на сьогоднішньому засіданні заслуховує інформацію Кабінету Міністрів про перебіг переговорів між Україною й Росією щодо підготовки міждержавних угод, підписання яких заплановане на 17 травня.

Звіту уряду, в якому були б оприлюднені проекти цих угод, домагалася опозиція.

Клюєв: Київ і Москва готують до підписання п’ять документів

Перший віце-прем’єр Андрій Клюєв доповідає в Верховній Раді про проекти нових російсько-українських угод 12 травня 2010 року

У перебігу візиту президента Росії Дмитра Медведєва до Києва Україна і Росія готують до підписання п’ять документів про співпрацю, повідомив перший віце-прем’єр Андрій Клюєв сьогодні в парламенті.

«Перший: проект угоди між Україною і Росією про демаркацію українсько-російського кордону; другий: проект угоди між Кабінетом Міністрів України і урядом Росії про співпрацю в сфері використання і розвитку навігаційної супутникової системи «ГЛОНАСС»; третій: проект угоди про міжбанківську співпрацю між «Укрексімбанком» і російським (банком) «ВТБ»; четвертий: проект угоди між Міністерством освіти і науки України та Міністерством освіти і науки Росії про першочергові заходи з розвитку науково-освітньої співпраці на 2010–2012 роки; п’ятий: проект програми співпраці між Міністерствами культури і туризму України і Росії на 2010–2014 роки», – заявив Клюєв під час звіту в парламенті.

За його словами, угоди в сфері енергетики на даний час опрацьовують, і вони не будуть підписані під час візиту російського президента до України.

Уряд заперечує плани передачі ГТС України «Газпромові»

Планів щодо передачі газотранспортної системи України російському «Газпромові» немає, заявив перший віце-прем’єр Андрій Клюєв сьогодні у Верховній Раді.

«Якщо йтиметься про подальшу долю ГТС, то порушуватимемо питання про створення тристороннього газотранспортного консорціуму за участю Євросоюзу, Росії та України», – додав Клюєв, відповідаючи в парламенті на запитання щодо планованих українсько-російських угод про співпрацю.

За його словами, у такому разі уряд вноситиме до парламенту питання про передачу ГТС у концесію консорціумові.

Раніше прем’єр-міністр Росії Володимир Путін виступив за об’єднання російського газового монополіста, компанії «Газпром», і Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Економісти підрахували, що в разі такого об’єднання частка української сторони у спільній компанії склала б близько 6 відсотків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG